Στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν στο εξής οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδίως αυτοί που δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα, καθώς το υπουργείο Οικονομικών θα βάλει σε εφαρμογή, από τον Μάρτιο, το επιχειρησιακό πρόγραμμα καταστολής της φοροδιαφυγής, κατ΄ εντολήν της τρόικας και του Μνημονίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι το υπουργείο Οικονομικών περιέλαβε στο επίμαχο προσχέδιο νόμου, που υπέβαλε προς συζήτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τρίτη, ειδική διάταξη για τον κατά προτεραιότητα έλεγχο σε έντεκα επαγγελματικές κατηγορίες: γιατρούς, οδοντιάτρους, κτηνιάτρους, δικηγόρους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, τοπογράφους, οικονομολόγους, συμβούλους επιχειρήσεων, λογιστές και φοροτέχνες. Σύμφωνα με εκείνη τη διάταξη, οι εν λόγω επαγγελματίες θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον δηλώνουν καθαρό εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλη άνω των 200.000
κατοίκων. Οσοι έχουν την έδρα τους σε πόλεις άνω των 50.000 κατοίκων θα μπαίνουν στο στόχαστρο εφόσον δηλώνουν κάτω από 20.000 ευρώ και όσοι έχουν την έδρα τους σε πόλη κάτω των 50.000 κατοίκων, εφόσον δηλώνουν κάτω από 15.000 ευρώ.
Αντιδράσεις
Η διάταξη προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς οι επαγγελματίες θεώρησαν ότι στοχοποιούνται και υποστήριξαν ότι θα υπάρξουν πολλές αδικίες (π.χ. εις βάρος επαγγελματιών που δουλεύουν με μπλοκάκια και έχουν χαμηλά εισοδήματα). Ετσι, στη νέα εκδοχή του νομοσχεδίου που αναρτήθηκε στο Ιντερνετ για διαβούλευση δεν αναφέρονται τα επαγγέλματα ονομαστικά, αλλά μόνο ο τίτλος της διάταξης: «πρόβλεψη ελέγχου κατά προτεραιότητα (ανάλυση κινδύνου) για δηλούμενα χαμηλά εισοδήματα από συγκεκριμένους κλάδους ελεύθερων επαγγελματιών».
Στην πραγματικότητα, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, είτε περιληφθεί η συγκεκριμένη διάταξη στο τελικό κείμενο είτε όχι, τίποτα δεν εμποδίζει το υπουργείο να διατάξει ελέγχους στις εν λόγω επαγγελματικές κατηγορίες και μάλιστα χρησιμοποιώντας τα ίδια κριτήρια.
Ετσι, γίνεται φανερό ότι, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης και την τελική μορφή που θα πάρει το νομοσχέδιο, οι έλεγχοι θα γίνουν. Αρκεί μια εγκύκλιος του υπουργού. Βεβαίως, μια διάταξη νόμου θα έδινε άλλη βαρύτητα και θα λειτουργούσε και εκφοβιστικά, έτσι ώστε οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες να δηλώνουν περισσότερα, προκειμένου να μην υπαχθούν στον έλεγχο.
Τι δείχνουν τα στοιχεία
Οπως δείχνουν, όμως, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και οι άλλοι ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν πολύ υψηλότερα εισοδήματα από αυτά που δηλώνουν σταθερά τα τελευταία χρόνια για να αποφύγουν την επίσκεψη των φοροελεγκτών.
Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:
Τα καθαρά κέρδη που δηλώνουν σήμερα από την κύρια δραστηριότητά τους (δηλαδή όχι στο σύνολο που περιλαμβάνει επίσης εισοδήματα από ακίνητα κ.τ.λ.) είναι κατά μέσο όρο 10.574 ευρώ για τους μηχανικούς, 14.108 ευρώ για τους δικηγόρους και περίπου 26.000 ευρώ για τους γιατρούς.
Την ίδια ώρα το μέσο εισόδημα των μισθωτών είναι 19.235 και των συνταξιούχων 15.885 ευρώ.
Μάλιστα, τα σχετικά δηλωθέντα εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών δεν έχουν αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Ετσι:
Το 2009 οι μηχανικοί δήλωσαν μείωση 5% και οι δικηγόροι μείωση 1,2% στα εισοδήματά τους σε σύγκριση με το 2008. Στον αντίποδα, οι μισθωτοί δήλωσαν εισοδήματα αυξημένα κατά 5% μέσος όρος σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι συνταξιούχοι κατά 4,38%.
Οπότε, για να ξεφύγουν από τον προβολέα της Εφορίας δικηγόροι και μηχανικοί, πρέπει να δηλώνουν περίπου διπλάσια εισοδήματα, ιδίως αν ασκούν τη δραστηριότητά τους σε μεγάλες πόλεις.
Δεν είναι όμως μόνο η πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών που δηλώνει εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ (83% στους μηχανικούς και 80% στους δικηγόρους) ύποπτη- κατά το υπουργείο Οικονομικών- για φοροδιαφυγή. Είναι και οι λίγοι που δηλώνουν υψηλότερα εισοδήματα και οι οποίοι είναι πιθανό- παρ΄ όλα αυτά- να κρύβουν από την Εφορία πολύ περισσότερα, όπως επισημαίνουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών: Μόνο το 1,5% των μηχανικών και το 2,6% των δικηγόρων δηλώνουν εισοδήματα πάνω από 60.000 ευρώ τον χρόνο. Εξ αυτών, μόνο 195 μηχανικοί και 250 δικηγόροι «ομολογούν» ότι το 2009 κέρδισαν πάνω από 100.000 ευρώ.
Η εικόνα διαφοροποιείται στους συμβολαιογράφους, των οποίων το εισόδημα προκύπτει ώς έναν βαθμό, όχι όμως εξ ολοκλήρου, με αντικειμενικό τρόπο. Ετσι, οι 2.520 συμβολαιογράφοι δήλωσαν το 2009 κατά μέσο όρο καθαρό κέρδος 56.020 ευρώ, έναντι 54.244 ευρώ το 2008.
Εντεκα επαγγελματικές κατηγορίες θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα εφόσον δηλώνουν καθαρό εισόδημα κάτω από 25.000 ευρώ και έχουν την έδρα τους σε πόλη άνω των 200.000 κατοίκων
Παζάρι δύο υπουργείων για το Αυτόφωρο, τις φοροποινές και τον γενικό εισαγγελέα
Σε επιμέρους υποχωρήσεις, αλλά όχι σε γενική διαγραφή των επίμαχων διατάξεων του νέου φορολογικού νομοσχεδίου φέρεται διατεθειμένο να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, που ξεκινά άμεσα το «παζάρι» για τον σκοπό αυτό με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο προγραμματισμός του υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου προβλέπει να καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή την επόμενη ή το πολύ τη μεθεπόμενη εβδομάδα, ενόσω η τρόικα θα είναι ακόμη στην Αθήνα, ενώ η προθεσμία διαβούλευσης λήγει την Τρίτη, 1 Φεβρουαρίου. Οπως, εξάλλου, διαμηνύουν κύκλοι προσκείμενοι στον υπουργό, στόχος της διαβούλευσης είναι να απαλειφθούν ρυθμίσεις που ίσως εμπεριέχουν κίνδυνο να αδικηθούν ή να τιμωρηθούν αδικαιολόγητα αυστηρά κάποιες κατηγορίες πολιτών, όχι όμως και να παραμείνει ανέπαφο το ισχύον καθεστώς. Αλλωστε, υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, αυτή ήταν και η εντολή που έδωσε ο Πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης.
Ετσι, για παράδειγμα, στο θέμα του Αυτόφωρου, που είναι ένα από τα πλέον επίμαχα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών επιμένει στην καθιέρωσή του σε ό,τι αφορά το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ, αλλά εμφανίζεται πιο ευέλικτο στη μη απόδοση φόρου εισοδήματος και ληξιπρόθεσμων χρεών. Κι αυτό γιατί, όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές, η φοροδιαφυγή από ΦΠΑ ανέρχεται με τους μετριοπαθέστερους υπολογισμούς στο 35% και ισοδυναμεί με φοροκλοπή. Αντίθετα, ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν χιλιάδες πολίτες, που δεν μπορούν βεβαίως να οδηγηθούν συλλήβδην στο Αυτόφωρο. Κρίσιμης σημασίας εδώ είναι το ύψος εισοδήματος που θα καθοριστεί, πάνω από το οποίο θα εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία, εφ΄ όσον παραμείνει, τουλάχιστον για τη μη απόδοση ΦΠΑ.
Επίσης κρίσιμο θεωρεί το υπουργείο Οικονομικών να μην υπάρχει η δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινής αν προηγουμένως δεν καταβληθούν οι φόροι, προκειμένου να μη συμφέρει περισσότερο τον φορολογούμενο να εξαγοράσει την ποινή του παρά να πληρώσει τον φόρο.
Σε μείζον ζήτημα, εξάλλου, αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου η πρόβλεψη για τη θέσπιση θέσης γενικού εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος που θα εδρεύει στο υπουργείο Οικονομικών. Ο χαρακτηρισμός «γενικού», πάντως που ενόχλησε κάποιους υπουργούς, φαίνεται πως θα απαλειφθεί, καθώς ούτε το υπουργείο επιμένει. Ωστόσο, πηγές του υποστηρίζουν ότι η εγκατάστασή του στο υπουργείο Οικονομικών δεν θα ήταν παράδοξη, αφού εισαγγελείς είναι εγκατεστημένοι και αλλού: μεταξύ άλλων, για το οργανωμένο έγκλημα στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης και για την τρομοκρατία στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τη διαγραφή χρεών
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο εναποθέτει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης την αρμοδιότητα διαγραφής χρεών των επιχειρήσεων, σε περίπτωση πραγματικής αδυναμίας καταβολής των οφειλών.
Η νέα διάταξη (82α), που προστίθεται στο άρθρο 82 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, δίνει δικαιοδοτική αρμοδιότητα στο Ανώτατο Δικαστήριο, με στόχο την άρση κάθε αμφισβήτησης των σχετικών αποφάσεων οι οποίες θα λαμβάνονται κατόπιν εισήγησης ειδικής επιτροπής υπό την προεδρία αντιπροέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το ζήτημα απασχόλησε την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία αποφάνθηκε τελικά να αναδεχθεί τη νέα αρμοδιότητα, διαπιστώνοντας ότι η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση δεν προσκρούει στο άρθρο 98 του Συντάγματος, με το οποίο προσδιορίζονται οι αρμοδιότητες του εν λόγω Δικαστηρίου.
Σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας, ωστόσο, η διαγραφή χρεών θα κρίνεται από τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου και όχι από κλιμάκιο, για την ενίσχυση του κύρους των αποφάσεων και την επί της ουσίας ορθότερη αξιολόγηση των στοιχείων.
Σημειώνεται πάντως ότι στο πλαίσιο της συνεδρίασης διατυπώθηκαν αιτιάσεις σχετικά με τον ελιγμό του υπουργείου Οικονομικών να ρίξει την ευθύνη της διαγραφής χρεών στο Ανώτατο Δικαστήριο, για να προλάβει ενδεχόμενες αντιδράσεις.
πηγή: tanea