Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Αμερικανός διπλωμάτης σκότωσε δύο Πακιστανούς

Εκπρόσωπος του Πακιστάν δήλωσε το Σάββατο πως οι νομικές του διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν σεβαστές μετά την έκκληση που απηύθυναν οι ΗΠΑ για άμεση απελευθέρωση ενός Αμερικανού διπλωμάτη ο οποίος συνελήφθη αφού σκότωσε την εβδομάδα αυτή δύο Πακιστανούς.

Ο Αμερικανός, που σύμφωνα με την πακιστανική αστυνομία ονομάζεται Ρέιμοντ Ντέιβις, δήλωσε την Παρασκευή ενώπιον δικαστηρίου πως βρισκόταν σε αυτοάμυνα αφού διέφυγε από αυτό που αποκάλεσε απόπειρα ληστείας στην ανατολική πόλη Λαχόρη την Πέμπτη.



Ο Ντέιβις τέθηκε υπό κράτηση για έξι μέρες προκειμένου να ανακριθεί.

«Το θέμα αυτό είναι υπό εκδίκαση σε δικαστήριο και η νομική διαδικασία θα πρέπει να γίνει σεβαστή», ανέφερε σε μία δήλωση εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ ανέφερε μόνο, σε μία δήλωση την Παρασκευή, πως ένα μέλος του προσωπικού του γενικού προξενείου των ΗΠΑ στη Λαχόρη αναμείχθηκε σε ένα περιστατικό που περιελάμβανε «απώλεια ζωής».

Σε μία δήλωση το Σάββατο, η πρεσβεία ανέφερε πως επρόκειτο για έναν διπλωμάτη των ΗΠΑ ο οποίος, είπε, κρατείτο παράνομα από τις αρχές στη Λαχόρη, όπου συνέβη το περιστατικό με τους πυροβολισμούς.

Ανέφερε πως ο διπλωμάτης βρισκόταν σε αυτοάμυνα όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με δύο ένοπλους άνδρες και είχε κάθε λόγο να πιστεύει ότι είχαν σκοπό να τον βλάψουν, και είπε πως η σύλληψη του διπλωμάτη συνιστά παραβίαση των διεθνών προτύπων και της Σύμβασης της Βιέννης.

Στην αρχική δήλωσή του, ο Ντέιβις είπε στην αστυνομία πως δύο άνδρες τον κυνήγησαν αφού απέσυρε χρήματα από αυτόματο μηχάνημα ανάληψης. Οι άνδρες τον προσέγγισαν όταν σταμάτησε σε φωτεινό σηματοδότη και έστρεψαν ένα όπλο εναντίον του.

Στη συνέχεια ο Ντέιβις πυροβόλησε τους άνδρες, δήλωσε αστυνομικός αξιωματούχος. Οι ένοπλες ληστείες και οι πειρατείες αυτοκινήτων είναι συνηθισμένο φαινόμενο στο Πακιστάν, αλλά σπάνια ο στόχος είναι Δυτικοί.

πηγή: zougla