Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

 Δραματικές οι εξελίξεις στην Αίγυπτο

Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και δυνάμεων ασφαλείας που συνεχίζονται για πέμπτη μέρα στην Αίγυπτο. Οι νεκροί σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, φτάνουν τους 73, ενώ το Al Jazeera κάνει λόγο για 95 νεκρούς. Στους 2.500 ανέρχονται οι τραυματίες. Τη διάλυση της κυβέρνηση του και τον σχηματισμό νέας ανακοίνωσε ο Χόσνι Μουμπάρακ, τοποθετώντας αντιπρόεδρο τον μέχρι τώρα αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτη του, Ομάρ Σουλεϊμάν. Πρόκειται για μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981 οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Μουμπάρακ. Νέος πρωθυπουργός της χώρας, ορκίσθηκε, ο έως τώρα υπουργός Αεροπορίας στρατηγός Αχμάντ Ναζίφ. Νωρίτερα, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το μεγαλύτερο κίνημα αντιπολίτευσης, είχε επαναλάβει την υποστήριξή της "σε μία ειρηνική εξέγερση" ζητώντας το διορισμό "μεταβατικής κυβέρνησης χωρίς τη συμμετοχή του κυβερνώντος κόμματος, ενώ ο βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ελ Μπαραντέι, δήλωσε έτοιμος να ηγηθεί της αλλαγής.




Την ίδια ώρα χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους αψηφώντας την παρουσία του στρατού και την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί, ενώ άρματα μάχης έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις περιοχές των πλουσίων προαστίων και γύρω από τα πολυτελή ξενοδοχεία του Καίρου προστατεύοντας τους πολίτες που ζουν εκεί.

Εν τω μεταξύ μάχες ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και κρατουμένων που επιχείρησαν να δραπετεύσουν από φυλακή βορείως του Καίρου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 8 κρατούμενοι και να τραυματιστούν 123.

Την έντονη ανησυχία της εκφράζει η διεθνής κοινότητα για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Χόσνι Μουμπάρακ, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τον κάλεσε να προχωρήσει σε ευρύτερο εκδημοκρατισμό της χώρας .
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τις αιγυπτιακές αρχές "να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη" σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση.

Από την πλευρά του ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε "σίγουρος" ότι οι αιγυπτιακές αρχές "θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να υπάρξει εγγύηση για την ασφάλεια των ρώσων πολιτών στην Αίγπυτο".

Στην ανακοίνωση δεν καλούνται οι ρώσοι που βρίσκονται στην Αϊγυπτο να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αλλά ζητείται να αποφεύγουν κάθε ανάμιξη στα επεισόδια και τις δαιαδηλώσεις.

Ακόμη, ανακοινώθηκε ότι προετοιμάζεται για αναχώρηση με προορισμό το Κάιρο ένα ρωσικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει όσους Ρώσους πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε "τις αιγυπτιακές αρχές και τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας" να αποφύγουν την πρσφυγή στη βία κατά των διαδηλωτών εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για την παρούσα κατάσταση στη χώρα αυτή.

Ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι διαβεβαίωσε σήμερα ότι η χώρα του θα διατηρήσει καλές διπλωματικές σχέσεις και με τη νέα κυβέρνηση της Αιγύπτου.

Το Ιράν ζήτησε από τις αιγυπτιακές αρχές να αποφύγουν τη βία κατά των διαδηλωτών και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στους εξεγερμένους Αιγύπτιους. ενώ την υποστήριξή τους προς τον πρόεδρο Μουμπάρακ και τις αλλαγές που εξάγγειλε εξέφρασαν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.

Δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και απελευθέρωση των συλληφθέντων ζήτησε και η ΕΕ, της οποίας πολλές χώρες εξέδωσαν ταξιδιωτική οδηγία. "Να εγγυηθούν την κοινωνική ειρήνη" κάλεσε η Μόσχα τις αιγυπτιακές αρχές.

Την ίδια ώρα διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος Μουμπάρακ πραγματοποιήθηκαν στο Λίβανο, στην Ιορδανία και έξω από την αιγυπτιακή πρεσβεία στο Λονδίνο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, όλοι οι Έλληνες στην Αίγυπτο είναι καλά στην υγεία τους και οι περισσότεροι τουρίστες έχουν ήδη επιστρέψει στην Αθήνα. Ακόμη, η ελληνική πρεσβεία έχει ζητήσει από την αιγυπτιακή αστυνομία τη διαφύλαξη των ελληνικών ιδρυμάτων σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια.

Ωστόσο, οι οικογένειες των μελών των ισραηλινών διπλωματών στο Κάιρο και περίπου 40 πολίτες του Ισρασήλ αναχώρησαν από την αιγυπτιακή πρωτεύουσα με ειδική αεροπορική πτήση, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αίγυπτο παρέμεινε στο Κάιρο.
Το μεσημέρι του Σαββάτου παραιτήθηκε η κυβέρνηση, ενώ ο Ομαρ Σουλεϊμάν, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και συνεργάτης του Μουμπάρακ, ορκίστηκε αντιπρόεδρος της χώρας, μία θέση που δημιουργείται πρώτη φορά από το 1981.

Με την απόφαση αυτή ο Μουμπάρακ προσπαθεί να κατευνάσει την οργή του πλήθους που συνεχίζει να διαδηλώνει στο κέντρο του Καΐρου καθώς απ' ότι φαίνεται ο Σουλεϊμάν είναι αποδεκτός από τον κόσμο και από τον στρατό καθώς από εκεί προέρχεται αλλά και ενδεχομένως και από την διεθνή κοινότητα καθώς ήταν ο επίσημος εκπρόσωπος της Αιγύπτου στις διαπραγματεύσεις Ισραηλινών και παλαιστινίων εκ μέρους της Αιγύπτου τα τελευταία χρόνια.

Δυο ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία είναι ότι ο Σουλεϊμάν είναι από τους πιο έμπιστους συνεργάτες του Μουμπάρακ και είναι σημαντικό για τον εκάστοτε πρόεδρο στην Αίγυπτο να μπορεί να ορίζει εκείνος την ενδεχόμενη διάδοχη κατάσταση και αυτό το προνόμιο δεν θέλει να το χάσει ο Μουμπάρακ οποιαδήποτε και εάν είναι οι εξελίξεις το προσεχές διάστημα.
Λεηλατήθηκε το Αιγυπτιακό Μουσείο

Χιλιάδες αιγύπτιοι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους αψηφώντας την παρουσία του στρατού και την απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί. Δεκάδες μαγαζιά λεηλατήθηκαν σε συνοικίες του Καΐρου, ενώ ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Συμβουλίου Αρχαιοτήτων δήλωσε ότι λεηλατήθηκε το Αιγυπτιακό Μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες.

Αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις και βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν εκτός απο το Κάιρο και στις πόλεις Ράφα, Ισμαηλία και Αλεξάνδρεια.
Ενα κατάστημα της γαλλική αλυσίδας σουπερμάρκετ Carrefour λεηλατήθηκε, ενώ όπως δήλωσε ο επικεφαλής του αιγυπτιακού Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων (CSA) Ζάχι Χαουάς λεηλατήθηκε και το Αιγυπτιακό Μουσείο με αποτέλεσμα να καταστραφούν δύο μούμιες.

Το μουσείο βρίσκεται δίπλα στα γραφεία του κυβερνώντος κόμματος, τα οποία πυρπόλησαν νωρίτερα διαδηλωτές.

Πηγή: ert