Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

21 Δεκεμβρίου: Παγκόσμια φρενίτιδα για το τέλος του κόσμου

Παγκόσμια φρενίτιδα έχει προκαλέσει η προφητεία των Μάγια για το τέλος του κόσμου. Άλλοι φτιάχνουν Κιβωτούς για να σωθούν και άλλοι διοργανώνουν πάρτι.
Ενώ η αντίστροφη μέτρηση για την εκπλήρωση της προφητείας των Μάγια περί καταστροφής του κόσμου έχει ξεκινήσει, επιτήδειοι, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και γυρολόγοι ιεροκήρυκες εξαπατούν τον κόσμο -εκμεταλλευόμενοι την άγνοιά του- στον βωμό του χρήματος.
Υστερία και αλλοφροσύνη έχει καταλάβει σημαντικό μέρος του πληθυσμού σε μεγάλες πόλεις της Ρωσίας, της Ουκρανίας, φτωχογειτονιές του Μανχάταν και προάστια του Παρισιού.

Έχουν δημιουργηθεί, μάλιστα, ταξιδιωτικά γραφεία που υπόσχονται εισιτήρια για την Κόλαση ή τον Παράδεισο, ανάλογα με τις παραγγελίες... Μάταια οι αξιωματούχοι με συνεχείς διαψεύσεις προσπαθούν να καθησυχάσουν όλους όσοι πιστεύουν πως πλησιάζει η ημερομηνία της Αποκάλυψης.

Εκείνοι που περιμένουν το τέλος του κόσμου έχουν μόλις τρεις εβδομάδες για να ολοκληρώσουν τις προετοιμασίες τους ως την προβλεπόμενη από το ημερολόγιο των Μάγια μέρα, την 21η Δεκεμβρίου 2012.

Έτσι, χιλιάδες άνθρωποι στη Ρωσία γεμίζουν ένα δωμάτιο του σπιτιού τους ή ακόμα και τα μπαλκόνια τους με τρόφιμα, καύσιμα και άλλα απαραίτητα -όπως πιστεύουν- εφόδια για να επιζήσουν από την καταστροφή που αναμένουν. Σύμφωνα με ένα από τα δημοφιλέστερα σενάρια, στις 21 Δεκεμβρίου ο Ήλιος θα ευθυγραμμιστεί με τον γαλαξία μας, με αποτέλεσμα να προκληθεί γενικό μπλακάουτ στη Γη και να προκληθεί ένα κύμα διάφορων φυσικών καταστροφών.

Η εμπορευματοποίηση της Αποκάλυψης συνίσταται σε πρακτικές όπως αυτές πολλών καταστημάτων στην Ρωσία και στην Ουκρανία, που έχουν αρχίσει να πωλούν «πακέτα διάσωσης» από το «Τέλος του Κόσμου»... Σε αυτά περιλαμβάνονται κονσέρβες ψαριού, σημειωματάρια, σπίρτα, το απαραίτητο μπουκάλι βότκα, μια πλάκα σαπούνι, σχοινί και προφυλακτικά. Λέγεται πως έχουν ήδη πωληθεί περισσότερα από 1.000 τέτοια πακέτα.

Μια επιχείρηση στην Ουκρανία έχει αρχίσει να πουλάει εισιτήρια για τον Παράδεισο ή την Κόλαση. Το ταξίδι στον Παράδεισο κοστίζει 15 δολάρια ενώ στον Κάτω Κόσμο πωλείται λίγο πιο ακριβά, στα 18. Το πρακτορείο υποστηρίζει πως η διαφορά οφείλεται στο ότι το ταξίδι στην Κόλαση «θα έχει περισσότερη πλάκα».

Η υστερία για το τέλος του κόσμου, όμως, δεν περιορίζεται στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Στην Γαλλία οι Αρχές έχουν απαγορεύσει την πρόσβαση σε βουνό το οποίο, σύμφωνα με τους θεωρητικούς της καταστροφής του κόσμου, θα αποτελεί το μόνο ασφαλές μέρος όταν έρθει το τέλος που έχουν προβλέψει οι Μάγια.

Πάντως, το ρωσικό Υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών διαβεβαιώνει ότι δεν αναμένεται κάποια καταστροφή στο άμεσο μέλλον και έχει δημιουργήσει εκτάκτως τηλεφωνική γραμμή πληροφόρησης για όσους ανησυχούν.

Η ερμηνεία του ημερολογίου είναι λανθασμένη για τον Σβεν Γκρονεμάγερ του αυστραλιανού πανεπιστημίου La Trobe, ο οποίος υποστηρίζει ότι η προφητεία των Μάγια αναφέρεται στην έναρξη μιας νέας εποχής και όχι στη συντέλεια του κόσμου.

Μάλιστα η λίθινη πλάκα από τον αρχαιολογικό χώρο του Τορτουγκέρο στην περιοχή Ταμπάσκο, που αναφέρεται στο 2012 και χαράχθηκε πριν από 1.300 χρόνια, έχει σπάσει, με αποτέλεσμα να μη διακρίνεται καθαρά το τέλος της προφητείας. Πάντως, σύμφωνα με το υπόλοιπο κείμενο, δεν προκύπτει τίποτα για συντέλεια του κόσμου, σύμφωνα με τον ειδικό, ο οποίος απορρίπτει αυτή την ερμηνεία ως δυτική ιδέα…

«Η 21η Δεκεμβρίου θα είναι μια μέρα όπως όλες οι άλλες» τονίζει ο Ντον Γίομανς της NASA, προσπαθώντας για άλλη μια αφορά να κατευνάσει τους φόβους πολλών ανθρώπων στον πλανήτη που πιστεύουν πως εκείνη την ημέρα θα σημάνει το τέλος της ανθρωπότητας.

Το ημερολόγιο των Μάγια φθάνει στο τέλος του την 21 Δεκεμβρίου 2012 και πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν πως ο κόσμος όπως τον ξέρουμε, θα τελειώσει την ίδια ήμερα. «Το ημερολόγιο των Μάγια δεν τελειώνει τότε», εξηγεί ο επικεφαλής του Προγράμματος Εγγύς στη Γη Αντικειμένων, κ. Γίομανς. «Είναι απλώς το τέλος ενός κύκλου και η αρχή ενός νέου, όπως το δικό μας ημερολόγιο φθάνει στο τέλος του στις 31 Δεκεμβρίου για να αρχίσει το ημερολόγιο ενός νέου έτους, την 1η Ιανουαρίου».

Η NASA διαβεβαιώνει ότι ούτε ο άξονας της Γης θα μετατοπιστεί ούτε υπάρχουν ενδείξεις για μετακίνηση του μαγνητικού πεδίου.

Ο παραλογισμός της Αμερικής

Αφιερωμένο στη σημαδιακή μέρα είναι και το ντοκιμαντέρ του «National Geografic» «Preppers Doomsday», μια εκπομπή που διεισδύει στις ζωές των απλών Αμερικανών.

Οι πρωταγωνιστές της σειράς προετοιμάζονται πυρετωδώς για να μπορέσουν να επιβιώσουν σε διάφορες συνθήκες τις οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουμε. Άλλοι προετοιμάζονται για μια παγκόσμια οικονομική κατάρρευση, άλλοι για την κατάρρευση της κοινωνίας. Πολλοί θεωρούν ότι το τέλος του κόσμου, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, θα έρθει μέσω μιας τεράστιας πυρηνικής καταστροφής, και καταστρώνουν σχέδια για να καταφέρουν να επιβιώσουν ύστερα από αυτήν.

Η έλλειψη καυσίμων, οι πανδημίες και ο πόλεμος είναι μερικοί ακόμα παράγοντες που οδήγησαν αυτούς τους ανθρώπους στην απόφαση να προετοιμαστούν για τη συντέλεια του κόσμου.

Στο τέλος κάθε επεισοδίου, ειδικοί εμπειρογνώμονες υπολογίζουν με βάση την προετοιμασία που έχουν κάνει τις πιθανότητες επιβίωσής τους σε περίπτωση που οι φόβοι τους γίνουν πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, και με το σκεπτικό ότι σε επικείμενο τέλος του κόσμου δεν θα υπάρχουν τρόφιμα, καύσιμα, νερό και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, οικογένειες στην Αμερική ανοίγουν τα υπόγειά τους και αποκαλύπτουν κρυμμένους... θησαυρούς.

Σε ένα από τα επεισόδια του «Preppers Doomsday», για παράδειγμα, μια οικογένεια οχυρώνει το υπόγειό της, το οποίο θα την προστατέψει από κάποιον τυφώνα που ίσως χτυπήσει την περιοχή, ακόμα και από πυρηνική καταστροφή. Η συγκεκριμένη οικογένεια διαθέτει αποθέματα νερού, τροφίμων, καυσίμων και ρουχισμού, έτσι ώστε να επιβιώσει για αρκετό καιρό κάτω από την επιφάνεια της Γης.

Ο Doug Huffman, από την πλευρά του, προετοιμάζεται για την Αποκάλυψη με έναν διαφορετικό τρόπο. Έχει σκάψει τη λεγόμενη «Spider Hole» («τρύπα της αράχνης»), μια τρύπα που έσκαβαν στον πόλεμο του Αφγανιστάν για να κρυφτούν μέσα από τρεις μέχρι επτά ημέρες. Η τρύπα είναι στη μέση του δρόμου και είναι καλά καμουφλαρισμένη έτσι ώστε να μην μπορεί κανείς να την ανακαλύψει. Επειδή, όμως, ο Doug δεν μπορεί να προβλέψει ποιες περιοχές θα μείνουν ανέπαφες από μια ενδεχόμενη καταστροφή, έχει πάει το σχέδιο του σε άλλο επίπεδο, μια και έχει δημιουργήσει ολόκληρο δίκτυο από spider holes!

Η Donna Nash, πάλι, προετοιμάζει την οικογένεια της για μια παγκόσμια πανδημία. Πριν ξεκινήσει τις προετοιμασίες, η Donna αποκαλύπτει στην κάμερα ότι ξόδευε περίπου 20 ώρες την ημέρα σκεπτόμενη πως μια τέτοια καταστροφή μπορεί να χτυπήσει τον πλανήτη μας… «Όταν χτυπήσει η πανδημία, όσοι είναι προετοιμασμένοι θα επιβιώσουν, όσοι δεν είναι θα πεθάνουν» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τέλος, ένας άλλος πρωταγωνιστής του ντοκιμαντέρ, ο Bruce, αποφάσισε να πάρει στα χέρια του τη σωτηρία του κόσμου: αποφάσισε να κατασκευάσει τη δική του κιβωτό ως άλλος Νώε, για να σώσει την ανθρωπότητα…
Την άνοιξη του 2012, στη διάρκεια ανασκαφών στην πόλη των Μάγια La Corona, στη Γουατεμάλα, Αμερικανοί αρχαιολόγοι βρήκαν ένα μεγάλο κομμάτι από μια κατεστραμμένη σκάλα που είχαν αφήσει εκεί τυμβωρύχοι. Βρέθηκε επιγραφή με ημερομηνία 21 Δεκεμβρίου 2012.

Επιστήμονες του πανεπιστημίου Tulane της Νέας Ορλεάνης έριξαν μια ματιά στις σχεδόν σβησμένες επιγραφές που υπήρχαν σε αυτή. Ανάμεσα στα κείμενα υπάρχει και μια ημερομηνία: 21 Δεκεμβρίου 2012.

Σύμφωνα με τους προφήτες της συντέλειας του κόσμου, η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί το τέλος του ημερολογίου των Μάγια – το τέλος της ανθρωπότητας. Το κομμάτι αυτό, ηλικίας 1.300 ετών, είναι η δεύτερη μνεία στην 21η Δεκεμβρίου. Μια πρώτη βρέθηκε στο Μεξικό το 2004.

Η ημερομηνία αυτή δεν αποτελεί αποκύημα της φαντασίας. Ωστόσο, δεν μπορεί να υποστηριχθεί ότι κάποια από αυτές τις επιγραφές αποτελεί προφητεία, καθότι τα κείμενα των Μάγια έχουν σχέση με προκολομβιανούς θεούς και βασιλείς.

Πάντως, οι επιστήμονες είναι πεισμένοι ότι η 21η Δεκεμβρίου ήταν σημαντική ημέρα για τους Μάγια. Η ημερομηνία αυτή εμφανίζεται σ’ ένα αριθμητικό σύστημα με το οποίο οι φωτισμένοι άνθρωποι παρακολουθούσαν μεγάλες χρονικές περιόδους, τις λεγόμενες και μακροχρόνιας αρίθμησης.

Το ημερολόγιο άρχιζε με μια μυθική ημέρα της δημιουργίας, στις 11 Αυγούστου 3114 π.Χ. Η πλέον μακρόχρονη περίοδος που παρακολουθούσαν οι Μάγια ονομαζόταν B’ak’tun. Ένα B’ak’tun διαρκεί 144.000 μέρες, δηλαδή λίγο παραπάνω από 394 χρόνια. Κι όταν με το δικό μας ημερολόγιο φτάσουμε στις 21 Δεκεμβρίου 2012, θα έχουν περάσει 13 μακρές περίοδοι (B’ak’tun), δηλαδή 5.125 χρόνια.


πηγή: madata