Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τουρκία: Όταν ο Χίτλερ διαφήμιζε... ανδρικό σαμπουάν

Θύελλα αντιδράσεων στην εβραϊκή κοινότητα της γείτονος προκάλεσε διαφημιστικό σποτ εταιρείας στο οποίο ο Αδόλφος Χίτλερ φερόταν να... παρακινεί τους άρρενες τηλεθεατές να αγοράσουν «ανδρικό» σαμπουάν. Μετά τις αντιδράσεις, η κακόγουστη διαφήμιση «κόπηκε» από τον αέρα.

Ο επικεφαλής της κακόγουστης διαφημιστικής καμπάνιας Μπερίλ Μαρντίν δήλωσε στα τουρκικά ΜΜΕ την Τρίτη ότι το διαφημιστικό του σαμπουάν Biomen «παρερμηνεύθηκε».

«Η εβραϊκή κοινότητα εκνευρίστηκε περισσότερο απ’ όσο περιμέναμε. Στη διαφήμιση γελοιοποιούμε το Χίτλερ στον ύψιστο βαθμό, μεταβάλλοντας τον σε αστέρα διαφημιστικού σποτ» ισχυρίστηκε ο Μαρντίν. «Δεν παρουσιάζουμε τον Χίτλερ ως την επιτομή του ανδρισμού ούτε προσπαθούμε να δικαιολογήσουμε την ιδεολογία του» πρόσθεσε.

Στο επίμαχο διαφημιστικό σποτ, ο Χίτλερ εμφανίζεται σε ομιλία του να προτρέπει τους τούρκους άρρενες να... αγοράσουν το σαμπουάν Biomen, επειδή είναι «100% αρσενικό». «Αν δεν φοράτε φουστάνι, τότε δε θα πρέπει να χρησιμοποιείτε και το σαμπουάν της» φέρεται να δηλώνει με ενθουσιασμό.

Τη Δευτέρα, οι επικεφαλής της τουρκοεβραϊκής κοινότητας δήλωσαν ότι ο Χίτλερ «είναι το πιο απτό παράδειγμα σκληρότητας και βαρβαρότητας» και ότι η χρησιμοποίηση της εικόνας του είναι απαράδεκτη. Στο πλαίσιο αυτό, απαίτησαν δημόσια συγγνώμη από τη διαφημιστική εταιρεία «για να επιδιορθωθεί η ζημιά του που προκάλεσε το σποτ στη συνείδηση της κοινωνίας».

Σήμερα περίπου 20.000 Εβραίοι ζουν στην Τουρκία, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη. Είναι απόγονοι των Σεφαραδιτών Εβραίων που εγκατέλειψαν πριν πέντε αιώνες την Ισπανία λόγω της Ιεράς Εξέτασης βρίσκοντας καταφύγιο στην Πόλη και τη Θεσσαλονίκη.


πηγή: skai