Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

RockMelt: Ο νέος τρόπος κοινωνικής δικτύωσης!

Τελικά, οι φήμες αυτές αποδείχθηκαν πραγματικές και βάσιμες. Ο RockMelt θα λανσαριστεί σε μορφή beta την ερχόμενη Κυριακή.
Οποιοσδήποτε μπορεί να γραφτεί εδώ (λινκ http://www.rockmelt.com/), και να το δοκιμάσει, αλλά από ό,τι καταλαβαίνουμε οι θέσεις θα είναι περιορισμένες, έτσι ώστε να μην «πνιγεί» από τους πολλούς χρήστες σε τόσο πρώιμο στάδιο. Οι θέσεις αυτές θα δοθούν με αυστηρή σειρά προτεραιότητας.
Οι δύο ιδρυτές της εταιρίας, Erich Vishria και Tim Howes, έκαναν επίδειξη του πως λειτουργεί το RockMelt. Είναι βασισμένο στο Chromium της Google, οπότε και κληρονομεί τα καλά χαρακτηριστικά της ταχύτητας, εμφάνισης και λειτουργικότητας σε Windows αλλά και σε Mac.

Συνδεδεμένο με Facebook
Είναι βαθιά συνδεδεμένο με το Facebook, αλλά αυτό δεν είναι η μόνη του λειτουργία. Είναι ένα λεγόμενο «social web browser» το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να «ανεβάζει» links, βίντεο και ανανεωμένα status του Facebook και του Twitter.
Στο παρελθόν υπήρχαν και άλλοι περιηγητές οι οποίοι είχαν στενότερη σχέση με δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης. Λίγοι, όμως, θυμούνται το Flock το οποίο ήταν μία έκδοση του Firefox η οποία συνδεόταν με το MySpace.
Επίσης η Mozilla είχε πειραματιστεί και με το Ubiquity, ένα εργαλείο του browser το οποίο έδινε στο χρήστη μεγαλύτερη ευχέρεια στη χρήση των social networks. Γενικότερα, τα εργαλεία και παρελκόμενα των περιηγητικών προγραμμάτων του διαδικτύου πληθαίνουν όσο και η ίδια η χρήση των κοινωνικών δικτύων.

Χρήσιμο εργαλείο

Η ιδέα, λοιπόν, δεν είναι πρωτότυπη. Επίσης, δεν έχει και επαναστατικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλους browsers. Αυτό στο οποίο ξεχωρίζει, όμως, είναι τα εργαλεία που οποιοσδήποτε «άρρωστος» με τα site κοινωνικής δικτύωσης, θα βρει πολύ χρήσιμο.
Πρώτον, το RockMelt συνδέεται με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πριν καν ανοίξει, ως πρόγραμμα. Αυτομάτως, ο περιηγητής παίρνει τις επιλογές και την επιφάνεια εργασίας η οποία έχει σχέση με τον συγκεκριμένο χρήστη, δείχνοντας, παραδείγματος χάρη, τις επαφές του Facebook ή του Twitter σε πλάγιες μπάρες.
Η πλάγια μπάρα στα αριστερά έχει την φωτογραφία του χρήστη στην κορυφή και τους πιο κοντινούς φίλους σε μία λίστα φωτογραφιών από κάτω. Με ένα απλό πάτημα του κουμπιού στην φωτογραφία του, ο χρήστης μπορεί να ανανεώσει το status του στο Facebook ή να tweet-άρει αυτόματα.

Η αρχή μιας… συζήτησης
Για να αρχίσει μία συζήτηση με κάποια επαφή, επίσης με ένα πάτημα στη φωτογραφία του φίλου ή της φίλης. Στην δεξιά μπάρα το RockMelt έχει τις λειτουργίες παρακολούθησης των Twitter και Facebook (με άλλα site να προσθέτονται αργότερα σύμφωνα με τους κατασκευαστές) και την έυχρηστη λειτουργία των RSS Feeds από τα αγαπημένα site του χρήστη.
Οι μπάρες στα δεξιά και στα αριστερά δεν είναι μεγάλες ούτε ενοχλούν, αφού είναι μόνο 50 pixels πλατιές. Μπορούν επίσης και να "κρύβονται" αυτόματα, εάν αυτό επιλέξει ο καταναλωτής. Τέλος, όλα τα δεδομένα του κάθε χρήστη αποθηκεύονται στο RockMelt cloud το οποίο υποστηρίζεται από τους server της Amazon, και συγχρονίζεται αυτόματα με το που εισέλθει ο χρήστης στο διαδίκτυο.
Είναι άξιο λόγου πως και το Chrome αλλά και το Facebook έχουν αρχίσει να λανσάρουν τέτοια εργαλεία για τους δικούς τους περιηγητές, με το RockMelt, όμως να είναι σαφώς καλύτερο στη συγκεκριμένη λειτουργία.
protothema