Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Τα στάδια του σεξ

Η σεξουαλική δραστηριότητα μεταξύ των ατόμων αποτελεί έναν κύκλο με 4 στάδια. Σύμφωνα με το onlylove.gr, τα στάδια αυτά περιγράφουν τις αντιδράσεις των ατόμων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής λειτουργίας. Δεν υπάρχουν ευδιάκριτα όρια μεταξύ τους και ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο αλλά και τη χρονική στιγμή.
Ερωτική επιθυμία: Προκαλείται από φυσικό ερεθισμό και χαρακτηρίζεται από τη συγκέντρωση μεγάλης ποσότητας αίματος στα γεννητικά όργανα και το στήθος όσον αφορά τις γυναίκες.

Για τις γυναίκες η πρώτη ένδειξη του σεξουαλικού ερεθισμού είναι η εμφάνιση κολπικών υγρών, που αρχίζει 10-30 δευτερόλεπτα μετά την εμφάνιση της ερωτικής επιθυμίας. Η πυκνότητα, η ποσότητα και η οσμή των κολπικών υγρών ποικίλλουν από τη μία γυναίκα στην άλλη, αλλά και στην ίδια γυναίκα από στιγμή σε στιγμή. Η ποσότητα των κολπικών υγρών, σε αντίθεση με τις αντιλήψεις πολλών δεν είναι απαραίτητα ενδεικτική του επιπέδου διέγερσης της γυναίκας, ούτε και η παρουσία τους σημαίνει ότι η γυναίκα είναι έτοιμη για ερωτική επαφή. Η παρουσία τους διευκολύνει απλώς την εισαγωγή του πέους στον κόλπο.

Στους άντρες η κυριότερη ένδειξη του σεξουαλικού ερεθισμού είναι η στύση του πέους, μερικά δευτερόλεπτα μόνο μετά την παρουσία ερωτικής επιθυμίας. Κατά τη στύση μεγάλη ποσότητα αίματος συγκεντρώνεται κατά μήκος του πέους, γεγονός που προκαλεί και την ανόρθωση του. Παρά τις αντιλήψεις πολλών, στο πέος δεν υπάρχει κόκαλο ή μυϊκή δύναμη. Η στύση δεν συνδυάζεται απαραίτητα με την ερωτική επιθυμία. Μπορεί να προκληθεί και κάτω από άλλες συνθήκες, όπως είναι η κούραση, η ανησυχία ή όταν ο άντρας είναι αρκετά ξεκούραστος(πρωινές ώρες)

Κορύφωση διέγερσης: Είναι το στάδιο εκείνο που ακολουθεί την ερωτική επιθυμία και χαρακτηρίζεται από κλιμάκωση της σεξουαλικής έντασης, Μπορεί να είναι μικρής ή μεγάλης διάρκειας πριν φτάσει κάποιος στα επίπεδα που απαιτούνται για την επίτευξη οργασμού. Παρατηρείται επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού, της αναπνοής και αύξηση της πίεσης του αίματος.Ο σεξουαλικός ερεθισμός σε αυτό το στάδιο εντείνεται. Η διάρκεια της διέγερσης ποικίλλει από άτομο σε άτομο, και ανάλογα με τη χρονική στιγμή. Για άντρες που φτάνουν εύκολα σε εκσπερμάτωση το στάδιο αυτό μπορεί να είναι πολύ σύντομο. Σε ορισμένες γυναίκες το στάδιο αυτό μπορεί να είναι πολύ σύντομο και να προηγείται ενός έντονου οργασμού.

Κατά τη κορύφωση της διέγερσης στις γυναίκες παρατηρείται το «οργανικό βήμα», δηλαδή το στένεμα του ανοίγματος του κόλπου της γυναίκας σε ποσοστό 30% περίπου. Έτσι το πέος κατά κάποιο τρόπο αιχμαλωτίζεται μέσα. (Γι΄ αυτό και το μέγεθος του πέους δεν παίζει τόσο σημαντικό ρόλο για το φυσικό ερεθισμό μίας γυναίκας.) Στη φάση της διέγερσης, η παραγωγή κολπικών υγρών επιβραδύνεται, η μήτρα ωθείται προς τα επάνω, η κλειτορίδα διογκώνεται και η περιοχή των γυναικείων μαστών αρχίζει, επίσης, να διογκώνεται.

Για τους άντρες, κατά τη διάρκεια της διέγερσης, η διάμετρος της κεφαλής του πέους διογκώνεται λίγο, καθώς επίσης και οι όρχεις σε ποσοστό 20-50% περισσότερο από την κατάσταση ηρεμίας. Είναι δυνατό, σε αυτή τη φάση, να μικρά ποσά καθαρού υγρού να βγουν από την αντρική ουρήθρα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν και ποσότητα σπέρματος. Επομένως, σπέρμα δεν σημαίνει ότι αποβάλλεται μόνο κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης.

Οργασμός: Είναι η τρίτη και συνήθως η μικρότερα φάση στον κύκλο της σεξουαλικής πράξης. Κατά τη διάρκεια της, ολόκληρο το σώμα συμμετέχει στην αιφνίδια εκτόνωση της συσσωρευμένης σεξουαλικής έντασης. Βιολογικά, ο οργασμός διαρκεί συνήθως λίγα μόνο δευτερόλεπτα και θεωρείται ως το στάδιο της υπέρτατης απόλαυσης.

Ο οργασμός ποικίλλει όχι μόνο για το ίδιο άτομο σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, αλλά επίσης και για κάθε ξεχωριστό άτομο. Παράγοντες όπως η κούραση ή η χρονική απόσταση, η διάθεση από τον προηγούμενο οργασμό επηρεάζουν την ένταση του.

Κάποτε θεωρούσαν ότι οι γυναίκες δεν έφταναν ποτέ σε οργασμό. Σήμερα, είναι κατανοητό ότι ο οργασμός αφορά εξίσου και τα δύο φύλλα. Ο γυναικείος οργασμός χαρακτηρίζεται από ταυτόχρονες μυϊκές συσπάσεις της μήτρας στο εξωτερικό μέρος του κόλπου και στο σφιγκτήρα του πρωκτού. Κατά τη διάρκεια του, οι συσπάσεις μειώνονται σε ένταση και ρυθμό. Ένας ήπιος οργασμός μπορεί να έχει μόνο 3-5 συσπάσεις, ενώ ένας έντονος οργασμός μπορεί να έχει 10-15 και προκαλείται ένα σύνολο εντόνων και ευχάριστων συναισθημάτων, τα οποία αρχίζουν από την κλειτορίδα και εξαπλώνονται μέχρι τη λεκάνη. Η πλειοψηφία των γυναικών δεν εκσπερματώνει κατά τη διάρκεια του οργασμού.

Ο αντρικός οργασμός συμβαίνει σε δύο ευδιάκριτα στάδια. Στο πρώτο στάδιο, αρχίζει μία σειρά συσπάσεων οι οποίες πιέζουν το σπέρμα προς την ουρήθρα και ο άντρας αισθάνεται αναπόφευκτη τη διαδικασία της εκσπερμάτωσης. Το δεύτερο στάδιο αποτελεί η έξοδος του σπέρματος από την ουρήθρα. Παρατηρούνται έντονες συσπάσεις στους μύες του σώματος και το πέος. Σιγά σιγά, τα διαστήματα ανάμεσα στις συσπάσεις μεγαλώνουν και η ένταση μειώνεται. Ο οργασμός δεν σημαίνει απαραίτητα και εκσπερμάτωση. Αυτό μπορεί να συμβεί στα αγόρια που δεν έχουν μπει ακόμα στην εφηβεία, και εξαιτίας ορισμένων παθήσεων ή της λήψης φαρμάκων.

Χαλάρωση: Είναι η τελευταία φάση στη σεξουαλική διαδικασία. Ακολουθεί τον οργασμό και το σώμα επιστρέφει στην κατάσταση ηρεμίας.

Το στάδιο αυτό διαφέρει σημαντικά ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες. Οι γυναίκες μπορούν να έχουν συνεχόμενους οργασμούς(ιδίως όταν αυνανίζονται) χωρίς να εξαντληθούν(πολλαπλός οργασμός). Αντίθετα, οι άντρες δεν είναι ικανοί για πολλαπλό οργασμό. Αμέσως μετά την εκσπερμάτωση, ο άντρας περνάει σε μία αδρανή κατάσταση. Ο μερικός ή ολικός ερεθισμός όμως μπορεί να διατηρείται, αλλά συνήθως υποχωρεί γρήγορα. Η φάση αυτή μπορεί να κρατήσει για τον άντρα, από λίγα λεπτά έως αρκετές ώρες. Αν στο διάστημα αυτό υπάρξει νέος οργασμός, η περίοδος αδράνειας γίνεται μεγαλύτερη. Τέλος, η περίοδος αδράνειας γίνεται μεγαλύτερη με το πέρασμα των χρόνων.


πηγή: ofono