Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Στο μυαλό του Στίβεν Χόκινγκ κατάφεραν να μπουν οι επιστήμονες

Στο μυαλό του Στίβεν Χόκινγκ κατάφεραν να μπουν οι επιστήμονες, χάρη σε μια επαναστατική συσκευή που μπορεί να δώσει στον διακεκριμένο επιστήμονα την ευκαιρία να «μιλήσει» ξανά.
Ο λόγος για το iBrain, μια συσκευή που σχεδιάστηκε από τον καθηγητή Φίλιπ Λόου, της εταιρείας NeuroVigil, με έδρα την Καλιφόρνια, αρχικά με σκοπό την καταγραφή της εγκεφαλικής δραστηριότητας την ώρα του ύπνου. Οπως όμως αποδείχτηκε, ενδεχομένως να έχει τη δυνατότητα να διαβάζει τη σκέψη.

Η συσκευή που φέρεται να διαβάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα δοκιμάζεται αυτό το διάστημα από τον ίδιο τον Στίβεν Χόκινγκ, ο οποίος πάσχει από τη νόσο Λου Γκέρινγκ ή αλλιώς αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση.

«Θέλουμε να βρούμε έναν τρόπο να διεισδύσουμε στο σώμα του, δηλαδή κατά κάποιο τρόπο να κάνουμε hacking στον εγκέφαλό του» εξηγεί ο Λόου προσθέτοντας ότι το iBrain μπορεί να συγκεντρώσει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, την ώρα που ο ασθενής βρίσκεται στο κρεβάτι του, παρακολουθεί τηλεόραση ή κάνει οτιδήποτε άλλο.

«Η ιδέα είναι να δούμε αν ο Στίβεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να δημιουργήσει μια επαναλαμβανομένη εγκεφαλική δραστηριότητα, η οποία να μπορεί να μεταφραστεί από τον υπολογιστή σαν λέξη, γράμμα ή εντολή για υπολογιστή. Ηδη ο αλγόριθμος που χρησιμοποιεί το iBrain κατάφερε να μεταφράσει τις σκέψεις του Χόκινγκ σε μεμονωμένα σήματα.

Το iBrain είναι ουσιαστικά ένας μαύρος ιμάντας που τοποθετείται στο κεφάλι και διαθέτει μια σειρά από νευροδιαβιβαστές που εφαρμόζουν περιμετρικά του κρανίου.

Ο Χόκινγκ προσπαθεί να συγκεντρωθεί σε διάφορες απλές κινήσεις, όπως για παράδειγμα να κάνει το χέρι του γροθιά, προκειμένου ο υπολογιστής να καταγράψει τα εγκεφαλικά κύματα που δημιουργούνται και να τροφοδοτήσει τον αλγόριθμο με τα νέα δεδομένα.

Στα άμεσα σχέδια του εφευρέτη είναι να διερευνήσει περαιτέρω τις ικανότητες του iBrain, όμως στο μεταξύ θα χρησιμοποιείται ως ένα από τα πιο αποτελεσματικά διαγνωστικά εργαλεία για τους επιστήμονες που ασχολούνται με την έρευνα γύρω από τον ύπνο.



πηγή: Espressonews