Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Πάμε για ψώνια στον βυθό;

Shopping therapy με θέα τον… βυθό κάνουν πια οι επισκέπτες του Morocco Mall στην Καζαμπλάνκα. Εκεί λειτουργεί ένα γιγαντιαίο ενυδρείο, χωρητικότητας 264.000 γαλονιών νερού, όπου κολυμπούν αμέριμνα 3.000 ψάρια.

Επειδή μια τόσο μεγάλη και εύθραυστη κατασκευή στην καρδιά ενός εμπορικού κέντρου θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστιες καταστροφές και θύματα σε περίπτωση σεισμού, οι κατασκευαστές της, όπως υπογραμμίζουν, έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Το «Aquadream» είναι το μεγαλύτερο κωνικό ενυδρείο του κόσμου, στην καρδιά του οποίου υπάρχει ένας ανελκυστήρας από γυαλί, που δίνει την αίσθηση σε όσους βρίσκονται μέσα σ’ αυτόν ότι είναι κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Η αίσθηση γίνεται ακόμα πιο αληθοφανής από την ύπαρξη πραγματικών κοραλλιών! Η διάμετρός του είναι 12,1 μέτρα στον πυθμένα και 13,4 μέτρα στο πάνω του άνοιγμα, ενώ το περίβλημά του αποτελείται από ακρυλικά πάνελ πάχους 12,7 εκατοστών.

Το ενυδρείο διαθέτει ειδικό σύστημα που μετατρέπει το γλυκό νερό από υδρευτικό σύστημα της πόλης σε αλμυρό, κατάλληλο για να υποστηρίξει τη θαλάσσια ζωή που υπάρχει σε αυτό.

Η αμερικανική εταιρεία που ανέλαβε την υλοποίηση αυτού του εντυπωσιακού ενυδρείου δημιούργησε, προκειμένου να μην υπάρχει ανησυχία, μια πολύ ανθεκτική υποδομή που έχει φανεί πολύ αποτελεσματική στους δύο πρόσφατους σεισμούς που σημειώθηκαν στην περιοχή.

Το μυστικό της επιτυχίας της είναι ότι δεν έχει προσκολληθεί στα θεμέλια του υπόλοιπου του εμπορικού κέντρου.

Η International Concept Management δεν δίνει πληροφορίες για το κόστος της κατασκευής του «Acquadream», ωστόσο με πρόχειρους υπολογισμούς πρέπει ήταν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.


πηγή: Espressonews