Σάββατο 24 Μαρτίου 2012

Κατά λάθος "πωλήθηκε" το 30% της χώρας

Σε μεταφραστικό λάθος αποδίδει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, την αναφορά της εφημερίδας Hurriyet σε δήλωση του επικεφαλής του, περί πώλησης του ενός τρίτου της ελληνικής γης, μέσω του προγράμματος αποκρατικοποιήσων. Υπογραμμίζει ότι ο αξιωματούχος μίλησε για το 3%.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο συντονιστής του Προγράμματος Αποκρατικοποιήσεων του Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Πάνος Πρωτοψάλτης, ανέφερε επίσης σε επιχειρηματικό συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη ότι οι τουρκικές επιχειρήσεις είναι ευπρόσδεκτες να επενδύσουν στην Ελλάδα.

Σημείωσε ότι πάνω από 71.000 περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονται σε περίπου 3,4 δισεκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης, περιμένουν επενδυτές, τόσο από την Τουρκία, όσο και από άλλες χώρες.

Το Ταμείο αναφέρει σε επιστολή του στην εφημερίδα, ότι "οι δυσκολίες της μετάφρασης οδήγησαν σε ένα ακούσιο λάθος τον δημοσιογράφο του δικτυακού τόπου της Hurriyet Daily News, ο οποίος ανέγραψε στη σχετική είδηση ότι η Ελληνική Δημοκρατία πωλεί το 30% της Ελληνικής γής.

Αυτό είναι εντελώς αναληθές. Για την αποκατάσταση της αλήθειας το ΤΑΙΠΕΔ πληροφορεί ότι η εκτιμώμενη έκταση της προς πώληση γής για ανάπτυξη και αξιοποίηση ανέρχεται σε 3,4 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα, περίπου και φθάνει στο 3%, περίπου, της συνολικής έκτασης της Ελλάδας"

Ως προς τις υπόλοιπες εξελίξεις του σημαντικού συνεδρίου. Ο επικεφαλής του ελληνοτουρκικού επιχειρηματικού Επιμελητηρίου, Δημήτρης Παπανικολάου, δήλωσε ότι "είναι σχεδόν αδύνατο για τους έλληνες επιχειρηματίες να πάρουν δάνειο στην τωρινή συγκυρία, ενώ σε συνεργασία με τούρκους συναδέλφους τους, μπορούν να εξασφαλίσουν δάνεια από την Τουρκία ώστε να ξεπεράσουν το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας".

Ο επικεφαλής του Invest in Greece, κ. Συγγρός, σύμφωνα με την εφημερίδα, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει πάνω από 6.000 νησιά που προσφέρονται προς τουριστική εκμετάλλευση, ενώ ο Αντνάν Νας του Global Investment Holdings, δήλωσε ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται για οκτώ ελληνικά λιμάνια.

"Τώρα είναι η καλύτερη ώρα να επενδύσει κανείς στην Ελλάδα" δήλωσε ο Σελίμ Εγκελί, επικεφαλής του τουρκοελληνικού εμπορικού Επιμελητηρίου, τονίζοντας ότι πολλοί έλληνες επιχειρηματίες έχουν ζητήσει τη συνδρομή τους προς εύρεση τούρκων συνεταίρων.

πηγή: nooz