Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Όταν τα media μιλούσαν... ελληνικά

Τα βλέμματα όλου του κόσμου, μέσω των διεθνών ΜΜΕ, είναι στραμμένα προς την Ελλάδα με αφορμή τη "βόμβα" του Γιώργου Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του σχεδίου των Βρυξελλών, με αποτέλεσμα να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, μαθαίνοντας μέχρι και... ελληνικά.

Το πρακτορείο Reuters έχει συνεχή κάλυψη, στο κεντρικό της θέμα, για το ελληνικό ζήτημα, γράφοντας ότι "Γαλλία και Γερμανία ζητούν ελληνική απόφαση για το ευρώ". Το πρακτορείο αναφέρεται στο "τελεσίγραφο" από Μέρκελ και Σαρκοζί προς την ελληνική πλευρά, ενώ κάνει αναλύσεις για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η στάση της Ελλάδας στην περίπτωση της Ιταλίας, όπως και για τον "απομωνομένο Παπανδρέου, που δρα μόνος σε έναν τζόγο με το δημοψήφισμα".

Το BBC έχει στην κορυφή της θεματολογίας του την χώρα μας και τη συνεδρίαση της G20, επισημαίνοντας ότι "ασκείται πίεση στην Ελλάδα ενόψει της G20" με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Νικολά Σαρκοζί να συναντώνται για συνομιλίες. Παράλληλα, σε άλλο θέμα, το βρετανικό δίκτυο, μέσω του ανταποκριτή της στις Κάννες, αναρωτιέται τί πρέπει να κάνουν τα μέλη της G20 για την Ελλάδα, αναλύοντας τα καυτά ζητήματα που θα τεθούν επί τάπητος, με πρώτο και καλύτερο το ελληνικό.

Στην Ελλάδα είναι αφιερωμένα τα κεντρικά θέματα του CNN, με το αμερικανικό δίκτυο να φιλοξενεί τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη, ο οποίος εμφανίζεται αισιόδοξος για το "ναι" στο δημοψήφισμα. Παράλληλα, υπάρχει θέμα με τίτλο "τι θα γίνει εάν η Ελλάδα απορρίψει τη λιτότητα;", στο οποίο αναλύονται οι ενδεχόμενες συνέπειες από τον οικονομολόγο Graham Bishop.

Η ιστοσελίδα της βρετανικής εφημερίδας Guardian παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις, γράφοντας ότι "το ΔΝΤ απειλεί να μην χρηματοδοτήσει την Ελλάδα" έως και την διενέργεια του δημοψηφίσματος και κάνοντας εκτενή αναφορά στις εξελίξεις που πυροδότησε η απόφαση Παπανδρέου.

Η ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde γράφει "Ελλάδα: ένα δημοψήφισμα που ήρθε αργά", με τον ανταποκριτή της να εξηγεί τους λόγους που ώθησαν τον Γιώργο Παπανδρέου να αποφασίσει τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

"H Eλλάδα θα ψηφίσει για την παραμονή στην ευρωζώνη" είναι ο τίτλος των Financial Times, oι οποίοι σημειώνουν ότι ο EFSF δεν εξέδωσε ομόλογο, λόγω της πτώση των αγορών που πυροδότησε η απόφαση Παπανδρέου για δημοψήφισμα. Η βρετανική ιστοσελίδα παρακολουθεί με συνεχή κάλυψη τις πολιτικές εξελίξεις της κρίσης στην ευρωζώνη και τις διεργασίες στις Κάννες.

Πρώτο θέμα και στην ιστοσελίδα της Wall Street Journal η Ελλάδα, με τις συναντήσεις του Γιώργου Παπανδρέου με τους ευρωπαίους ηγέτες στην G20 να αναφέρονται με εκτενή τρόπο. Παράλληλα, οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στις Κάννες και στην Ευρωζώνη μονοπωλούν την πρώτη γραμμή της αμερικανικής ιστοσελίδας.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του γαλλικού τύπου και ιδιαίτερα των εφημερίδων Liberation και La Tribune που χρησιμοποίησαν μεγάλες ελληνικές λέξεις στο κεντρικό τους θέμα στα πρωτοσέλιδά τους για να εκφράσουν με γλαφυρό τρόπο τον πανικό που προκάλεσε σε αγορές και πολιτικές ηγεσίες η ανακοίνωση του Παπανδρέου. Παράλληλα, η εφημερίδα Le Figaro παρουσιάζει τον έλληνα πρωθυπουργό ως "τον άνθρωπο που απειλεί το ευρώ", σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

Ποικίλες και έντονες είναι οι αντιδράσεις και στον γερμανικό τύπο. Οι Financial Times Deutschland εκπλήσσουν, σχολιάζοντας την κίνηση Παπανδρέου με τον τίτλο: "Παράλογο, αλλά σωστό". Η εφημερίδα επισημαίνει ότι "εδώ και καιρό η κρίση χρέους της Ελλάδας μετεξελίχθηκε ουσιαστικά σε κρίση δημοκρατίας. Υπ’ αυτή την έννοια ο Παπανδρέου καταφεύγει στην έσχατη λύση. Στην απόφαση αυτή μπορούμε να ασκήσουμε πολλαπλή κριτική: στην έλλειψη ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων, στην παντελή έλλειψη σχεδίου παρουσίασης της απόφασής του στην κοινή γνώμη και κυρίως στο ότι γνωρίζει τις παράπλευρες συνέπειες που θα έχει ένα ενδεχόμενο "όχι" στο δημοψήφισμα. Όμως δεν είναι απαραίτητο όλα αυτά να οδηγήσουν σε καταστροφή (...) Ο Παπανδρέου τόλμησε το στοίχημα. Έτσι εάν κατορθώσουμε να περάσουμε (ως ΕΕ και ευρωζώνη) χωρίς απώλειες το χρονικό διάστημα μέχρι το δημοψήφισμα, και ο Παπανδρέου καταφέρει να πείσει τον ελληνικό λαό με τα επιχειρήματά του, τότε το ευρώ θα βγει πιο ισχυρό και πιο σταθερό, από ότι φαίνεται σήμερα".

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος της επιτροπής οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Κλέμενς Φούεστ, σε άρθρο του στην εφημερίδα Handelsblatt, εκφράζει την άποψη ότι, με την εξαγγελία δημοψηφίσματος ο Γιώργος Παπανδρέου επιθυμεί να θέσει τον ελληνικό λαό προ των ευθυνών του και ταυτοχρόνως να επιτύχει καλύτερους όρους για την Ελλάδα.

Η Süddeutsche Zeitung και επικεντρώνεται στις ενδεχόμενες συνέπειες της απόφασης του Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι "από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται όλες οι χώρες της ευρωζώνης". "Όσο σκληρά και αν ακούγεται η ελληνική πολιτική δεν αφορά πια αποκλειστικά τους Έλληνες. Αυτή είναι σήμερα η ειδοποιός διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι από τις εξελίξεις στην Ελλάδα εξαρτώνται άλλες 16 χώρες-μέλη της ευρωζώνης. Και εάν ισχύει ότι από το ευρώ εξαρτάται το μέλλον της ΕΕ, τότε όλα παίζονται. Η πρόσφατη Σύνοδος Κορυφής συνιστά έκφραση της υπευθυνότητας, την οποία είναι διατεθειμένη να επιδείξει η Ευρώπη απέναντι την Ελλάδα. Αλλά που είναι η υπευθυνότητα της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης";

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία έχει τίτλο "Όλα ή τίποτα". Η FAZ γράφει ότι "η Ευρώπη σοκαρίστηκε. Όμως θα έπρεπε να γνωρίζει κατά πόσον επηρεάζουν οι μαζικές διαδηλώσεις και οι απεργίες την δεινή θέση της ελληνικής κυβέρνησης. Ο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ είναι πια με την πλάτη στον τοίχο. Η αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, δεν αναλαμβάνει το μερίδιο των ευθυνών της και δεν δέχεται έναν μεγάλο συνασπισμό, αν και την εποχή της διακυβέρνησής της (κυβέρνηση Καραμανλή) τα προβλήματα της Ελλάδας μεγάλωσαν. (…) Το δημοψήφισμα κοστίζει χρόνο και η Ελλάδα δεν τον έχει και έτσι τίθεται υπό αμφισβήτηση όλο το πακέτο των μεταρρυθμίσεων".

Χαρακτηριστικοί είναι και οι τίτλοι του αυστριακού τύπου. Η μεγαλύτερης κυκλοφορίας και λαϊκιστική Κronen Zeitung γράφει "Φτάνει πια: Έξω οι Έλληνες!", η ευρείας κυκλοφορίας Kurier, "Το ελληνικό δημοψήφισμα προκαλεί και πάλι φόβους για το ευρώ" και η έγκυρη Der Standard "Πτώση στα χρηματιστήρια εξαιτίας της απόφασης Παπανδρέου για δημοψήφισμα". "Η Αθήνα προκαλεί και πάλι χάος την Ευρώπη" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στην Die Presse, ενώ η Wiener Zeitung, της Αυστριακής Δημοκρατίας, γράφει πρωτοσέλιδα "Η πρωτοβουλία της Αθήνας απειλεί να τινάξει στον αέρα την διάσωση του ευρώ".



πηγή: nooz