Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2011

Ιρλανδία: ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει το ΔΝΤ

Η Ιρλανδία φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη από τις τρεις χώρες της ευρωζώνης που έχουν εξοστρακιστεί από τις διεθνείς αγορές (οι άλλες δύο είναι η Ελλάδα και η Πορτογαλία ως γνωστόν) η οποία θα αποχαιρετήσει το ΔΝΤ.

Αυτό δήλωσε ο ιρλανδός πρωθυπουργός Εντα Κένι, προαναγγέλλοντας την επάνοδο της χώρας του στις αγορές «το συντομότερο δυνατόν» και πάντως εντός του 2012.

«Από όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, η Ιρλανδία αποτελεί το παράδειγμα», δήλωσε ο Κένι σε συνέντευξη που έδωσε στην τηλεόραση του Bloomberg. Και πρόσθεσε ότι η Ιρλανδία βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να πει πρώτη «αντίο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ως γνωστόν η Ιρλανδία ήταν η δεύτερη, μετά την Ελλάδα, χώρα που προσέφυγε σε διεθνή βοήθεια (στη βοήθεια του ΔΝΤ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκεκριμένα) προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετεί τις δανειακές της υποχρεώσεις. Συμφώνησε με το ΔΝΤ και την ΕΕ σε ένα «πακέτο» βοήθειας 67,5 δισ. ευρώ για να στηρίξει τον τραπεζικό της τομέα, στα χρέη του οποίου οφείλεται η οικονομική κατάρρευση ολόκληρης της χώρας.

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός είπε ότι εφέτος η κυβέρνησή του ελπίζει να πετύχει με το παραπάνω τον στόχο που έχει θέσει για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 10,6% του ΑΕΠ. Ο Κένι, που εκλέχθηκε τον περασμένο Μάρτιο, φιλοδοξεί να μειώσει το ιρλανδικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ στα τέλη του 2015.

Στις 4 Οκτωβρίου, πάντως, η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας αναθεώρησε τις προβλέψεις της για την εφετινή ανάπτυξη στο 1,8% από το 2,1% που ήταν αρχικά, λόγω της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών και των εξαγωγών.

Ο Εντα Κένι εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι «εν καιρώ θα αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από τους οίκους αξιολόγησης». Το επιτόκιο του 10ετούς ιρλανδικού ομολόγου, πάντως, έχει υποχωρήσει θεαματικά στο 7,70% από το 14,22% που ήταν τον Ιούλιο.

Σημειωτέον ότι η Ιρλανδία είναι η τέταρτη πλέον φιλική χώρα για επενδύσεις στον κόσμο στη λίστα που δημοσίευσε σήμερα το περιοδικό Forbes - η Ελλάδα βρίσκεται στην 68η θέση. Το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα της Ιρλανδίας είναι η πολύ χαμηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων (12,5%). Η κυβέρνηση του Δουβλίνου μάλιστα αρνήθηκε να αυξήσει το συντελεστή αυτό, όπως απαιτούσε η «τρόικα» για να συνεχίσει την εκταμίευση των δόσεων της εξωτερικής βοήθειας προς τη χώρα.


πηγή: tovima