Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Με ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ. η αναβάθμιση του κέντρου

Συγκεκριμένες δέσμες μέτρων για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας ανακοίνωσε προ ολίγου ο κ. πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που είναι σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε:

1) Την ενίσχυση της ΕΛ.ΑΣ.

2) Καθημερινές περιπολίες πεζών και εποχούμενων τμημάτων των ομάδων ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ.

3) Στοχευμένες επιχειρησιακές δράσεις της ομάδας πρόληψης και καταστολής εγκλήματος (ΟΠΚΕ).

4) Επιχειρήσεις αστυνομικών ομάδων (επιχειρήσεις «σκούπα») κάθε εβδομάδα


Επιπλέον ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε τη δημιουργία τριών μονάδων υποκατάστασης για χρήστες ναρκωτικών, τη μείωση των αντικειμενικών αξιών για κατοικίες σε Μεταξουργείο και Κεραμικό, τη χορήγηση κινήτρων για νέα ζευγάρια που θέλουν να κατοικήσουν στο κέντρο της Αθήνας, τη μετατροπή παλιών ξενοδοχείων σε ξενώνες, καθώς και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων.

Τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων για την αναβάθμιση του κέντρου της Αθήνας θα αναλάβει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος.

Στην εισήγησή του κ. Παπανδρέου επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση καταδικάζει τη βία από όπου και αν προέρχεται, αλλά όπως ο ίδιος τόνισε «αυτό δεν είναι αρκεί. Η παρέμβασή μας δεν αφορά απλά το να εγγυηθούμε την ασφάλεια, αλλά και να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι η παρακμή και τα συσσωρευμένα προβλήματα στο κέντρο έχουν τη ρίζα τους στις δεκαετίες του 60 και του 70.

«Συχνά αντιμετωπίζουμε απλουστευτικά τα προβλήματα και περιοριζόμαστε σε ένα θέμα, στη συγκέντρωση μεταναστών» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

Όπως τόνισε το πρόβλημα είναι ευρύτερα κοινωνικό και απαιτεί πολιτική λύση. Επίσης ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι από το 2004 και μετά οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές έχασαν σημαντικές ευκαιρίες και τα αποτελέσματα είναι ορατά σήμερα.

Με αφορμή την παρουσίαση του σχεδίου και την οξύτητα του προβλήματος ο κ. Παπανδρέου απευθύνθηκε στους υπουργούς του και είπε ότι «δεν δικαιολογούνται καθυστερήσεις».

Στις προτάσεις που συζητούνται στο υπουργικό περιλαμβάνεται και συγκεκριμένο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το μεταναστευτικό το οποίο προβλέπει:

- Συγκροτημένη αξιοποίηση ακινήτων με στόχο την ευρύτερη ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών

- Σύνδεση μετακλήσεων και νόμιμης μετανάστευσης με επιστροφές και ένταξη της παραμέτρου της μετανάστευσης στις συζητήσεις για τις σχέσεις με τρίτες χώρες.

- Εντατικοποίηση της προσπάθειας για αναθεώρηση της συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ και διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για μετανάστευση και άσυλο.

- Εντατικοποίηση εθελούσιων επιστροφών βάση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου. Το υπουργείο Εργασίας υπολογίζει ότι περισσότεροι από 15.000 μετανάστες επιθυμούν να φύγουν από τα χώρα.


πηγή: tovima