Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Αμερικανοτραφής και απόφοιτος του Χάρβαρντ είναι ο νέος Δαλάι Λάμα

Αμερικανοτραφής και απόφοιτος του Χάρβαρντ είναι ο νέος πρωθυπουργός της εξόριστης κυβέρνησης του Θιβέτ, ο οποίος θα κληθεί να αναλάβει τον πολιτικό ρόλο που διαδραματίζει εδώ και δεκαετίες ο Δαλάι Λάμα.

Ο 43χρονος Λομπσάνγκ Σανγκάι επικράτησε εύκολα των δύο άλλων υποψηφίων, εξασφαλίζοντας το 55% των ψήφων της κοινότητας των Θιβετιανών, υποσχόμενος ότι η κυβέρνησή του θα υψώσει ανάστημα έναντι της Κίνας.



Ο 75χρονος Δαλάι Λάμα ανακοίνωσε τον Μάρτιο την πρόθεσή του να εγκαταλείψει τα πολιτικά του καθήκοντα, για να αποτραπεί κρίση διαδοχής μετά το θάνατό του, χωρίς να παραιτηθεί από τον ρόλο του ως πνευματικού ηγέτη.



Ο Σανγκάι, σύμφωνα με εκτιμήσεις είναι κατάλληλος να ενισχύσει τις προσπάθειες για ανεξαρτητοποίηση, αφού ως φοιτητής στο Νέο Δελχί υπήρξε ηγέτης του Θιβετιανού Συμβουλίου Νεολαίας, που απαιτεί την απόλυτη ανεξαρτησία του Θιβέτ από την Κίνα.

Γεννημένος το 1968 στην Ινδία, σε ένα προσφυγικό καταυλισμό, ο Σανγκάι κέρδισε υποτροφία του ιδρύματος Fulbright για τη Νομική Σχολή του Χάρβαρντ.

Ο Σανγκάι βρισκόταν στις ΗΠΑ όταν το εκλογικό αποτέλεσμα έγινε γνωστό. Τώρα αναμένεται να εγκατασταθεί στην πόλη Νταραμσάλα στη Β. Ινδία, όπου βρίσκεται η έδρα της εξόριστης θιβετιανής κυβέρνησης που σχηματίστηκε το 1959.


ΠΗΓΗ: Espresso