Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Νέο μέτωπο αποκρατικοποιήσεων

Αθήνα Η ΔΕΠΑ, τα κρατικά λαχεία και η επέκταση της σύμβασης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών είναι οι πρώτοι στόχοι της κυβέρνησης στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων, δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου την Τρίτη.

Σε ότι αφορά το συνολικό σχέδιο, έως το τέλος του μήνα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει λεπτομερές σχέδιο δράσεων στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων και της εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας, για το 2011, το 2012 και το 2013 και θα εγκριθεί από τη διυπουργική επιτροπή και το υπουργικό Συμβούλιο, όπως επίσης γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών.



Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υφυπουργός Οικονομικών Φ. Σαχινίδης σε δηλώσεις του αργά τη Δευτέρα στο Mega. «Υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα [...] Μέσα στο Μάρτιο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η πρόσληψη των συμβούλων», είπε.

«Μέσα στον Ιούνιο θα πρέπει να έχουμε προπαρασκευάσει ποια είναι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία που θα συμπεριληφθούν προς αξιοποίηση [...] μέχρι τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει έναν κατάλογο με αυτά τα περιουσιακά στοιχεία» πρόσθεσε ο κ. Σαχινίδης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Αlter και εκφράστηκε υπέρ της χρηματοοικονομικής εκμετάλλευσης των ακινήτων για να επιτευχθεί ο στόχος εσόδων των 50 δισ. ευρώ.

«Ακριβώς επειδή ως νομικός ξέρω πόσο μεγάλες είναι οι δυσκολίες, γι' αυτό πιστεύω ότι πρέπει να στοχεύσουμε στη χρηματοοικονομική αξιοποίηση καθαρών και επιλεγμένων τμημάτων της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου», είπε ο κ. Βενιζέλος.

«Μπορεί να γίνει μία ή περισσότερες εταιρίες ειδικού σκοπού που να έχουν στην κυριότητά τους επιλεγμένα τμήματα καθαρά και αξιοποιήσιμα της δημόσιας περιουσίας», πρόσθεσε.

«Μέσα από το μετοχικό τους κεφάλαιο ή μέσα από δικά τους ομολογιακά δάνεια να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους και ενδεχομένως, να πω μια ιδέα περαιτέρω, να αντικρίσουμε αυτά τα καινούρια αξιόγραφα με ένα μέρος του δημοσίου χρέους μας - πάντα σε συμφωνία με τους κομιστές του δημοσίου χρέους που κρατούν στα χέρια τους ελληνικά ομόλογα [...] θα έλεγα ότι μπορούμε και να ανταλλάξουμε (με χρέος)».

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου προέβλεψε, μιλώντας στην τηλεόραση του ομίλου Bloomberg ότι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας είναι ακόμη πολύ υψηλό και ως εκ τούτου δεν πρόκειται να δανειστεί από τις αγορές πριν από το 2012.
«Περιμένουμε τις αποδόσεις των ομολόγων μας να υποχωρήσουν αισθητά προτού προχωρήσουμε σε δημοπρασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου και πρόσθεσε ότι ένα επίπεδο επιτοκίων με το οποίο θα μπορούσε να δανειστεί η Ελλάδα είναι μεταξύ 5% και 5,5%.
Ο πρόεδρος του ΟΔΔΗΧ είπε ότι αν και η Ελλάδα δανείζεται από το μηχανισμό αρωγής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΔΝΤ και ως εκ τούτου δεν έχει ανάγκη να πουλήσει ομόλογα μέσω των αγορών, «το 2012 η χώρα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές».

πηγή: tovima