Δεν είναι ώρα για εγωισμούς, ατομικούς και συντεχνιακούς, είπε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις και τις απεργίες.
Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός, μιλώντας στο υπουργικό αναγνώρισε «το δικαίωμα στις αντιδράσεις», τόνισε, ωστόσο, ότι «το στραβό όπου υπάρχει θα αλλάξει» και πρόσθεσε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στηρίζει τις προσπάθειες, δεν είναι η ώρα για συντεχνιακούς εγωισμούς».
«Όλοι, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν, θέλουν να αλλάξει η χώρα, τιμούμε κάθε διεκδίκηση, αλλά πρέπει να τιμήσουμε και τις υποχρεώσεις μας» είπε ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος ταυτόχρονα σε «ορισμένες αλλαγές που είναι δύσκολες» και προσθέτοντας ότι «η νομιμοποίηση των πολιτών είναι η δύναμή μας».
Ο πρωθυπουργός επέκρινε όσους αμφισβητούν την προαναφερθείσα «νομιμοποίηση των πολιτών» επικαλούμενος την «απάντηση που δόθηκε στις αυτοδιοικητικές εκλογές», ενώ υπογράμμισε ότι «οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έχουν εντολή μόνο από τον ελληνικό λαό».
Οι αλλαγές ήταν αυτονόητες
Αναφερόμενος στις αλλαγές που επιχειρεί η κυβέρνηση, τις χαρακτήρισε αυτονόητες αλλαγές που δεν έγιναν όταν έπρεπε.
Οι αλλαγές δεν είναι απλά δημοσιονομικές έχουν πολιτική και κοινωνική διάσταση, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
«Διεκδικήσαμε τη διακυβέρνηση για να προχωρήσουμε σε μεγάλες αλλαγές και οι πολιτικές μας αποσκοπούν στη δημιουργία των προϋποθέσεων για αλλαγή της ζωής των πολιτών προς το καλύτερο», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για «Ελλάδα ανοιχτή και δίκαιη και οικονομία δυνατή και σταθερή».
Τρεις οι πυλώνες για τη διευθέτηση του χρέους
Αναφερόμενος στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην ΕΕ για τη διευθέτηση του χρέους, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η συνολική λύση πρέπει να στηρίζεται σε τρεις πυλώνες, με πρώτον εκείνο της δημοσιονομικής πειθαρχίας και ισορροπίας και της χρηστής διαχείρισης ανά κράτος. Ως δεύτερο πυλώνα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε τη διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και ως τρίτο πυλώνα έθεσε το ζήτημα της ανάπτυξης, «για την οποία το βασικό δεν είναι το κόστος εργασίας», ενώ τόνισε την ανάγκη ποιοτικής ανάπτυξης.
Αναφερόμενος πάντα στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας έκανε λόγο για ανάπτυξη υποδομών, για ενοποίηση ευρωπαϊκών δικτύων, ενέργειας, ηλεκτροδότησης και ευρυζωνικότητας, καθώς και για διευκόλυνση της εσωτερικής αγοράς μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου.
Παπακωνσταντίνου: Δε θα υπάρξουν νέοι φόροι
Τη διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξουν νέοι φόροι, αύξηση του ΦΠΑ και μείωση μισθών έδωσε σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο υπουργικό συμβούλιο κατά τη διάρκεια της παρουσιασης του μεσοπρόθεσμου σχεδίου δημοσιονομικής στρατηγικής.
Ο κ. Παπακωνσταντινου, σύμφωνα με πληροφορίες, δήλωσε ότι από το 2015 θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ το 2014 το έλλειμμα θα πέσει στα 3 δισ.
Από τη Δευτέρα η κυβέρνηση σκοπεύει να απευθυνθεί στα κόμματα και να τους παρουσιάσει το γενικό πλαίσιο των αλλαγών αυτών προκείμενου να ακούσει τις προτάσεις τους.
Γ. Φίσερ: η κρίση δεν είναι κρίση μόνο της Ελλάδας
Παρών στο υπουργικό ήταν και ο πρώην αναπληρωτής καγκελάριος της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα οι ελληνογερμανικές σχέσεις θα επανέλθουν στο προηγούμενο επίπεδο.
Ο κ. Φίσερ επεσήμανε ότι «ζούμε και σε μια γειτονιά που εγκυμονεί πολλές προκλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι η επιτυχία της δικής σας χώρας θα συμβάλει και στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και οικονομική επιτυχία, στοιχεία που είναι αλληλένδετα».
«Κατανοούμε τις επιπτώσεις της κρίσης, η κρίση δεν είναι κρίση μόνο της Ελλάδας αλλά πανευρωπαϊκή κρίση και εάν ρίξει κανείς το βλέμμα του στις νότιες όχθες της Μεσογείου θα δει τις επιπτώσεις της κρίσης που έχουν μεταλαμπαδευτεί στον αραβικό κόσμο», εκτίμησε επίσης ο κ. Φίσερ.
Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Φίσερ υπογράμμισε ότι η χώρα μας έχει τεράστιες ευκαιρίες για ένα μελλοντικό αναπτυξιακό μοντέλο και σημείωσε ότι το να συνδυάσει κανείς το κεφάλαιο που υπάρχει στην Ελλάδα, τον τουρισμό, το τοπίο, τη ναυτιλία, με μια νέα προσέγγιση του ενεργειακού τομέα με πράσινα αναπτυξιακά μοντέλα, «αποτελεί μια σημαντική συμβολή για το μέλλον της χώρας».
Νωρίτερα ο κ. Φίσερ συναντήθηκε με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, και σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου συζήτησε μαζί της και το θέμα του αγωγού Nabucco.
Στο μεταξύ, στο υπουργικό έκανε παρέμβαση ο διακεκριμένος αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης, αναφορικά με τον βιοκλιματικό και οικολογικό σχεδιασμό των κατασκευών.
Ο κ. Τομπάζης υποστήριξε ότι υπάρχει μια γενικότερη πίστη σήμερα ότι «αυτά δεν είναι ουτοπίες, ούτε είναι δύσκολα θέματα που δεν μπορούμε να πιάσουμε χωρίς απέραντη ποσότητα χρημάτων», αλλά αντίθετα, «είναι πράγματα τόσο απλά και λογικά που μπορεί το κράτος να τα κάνει».
Επίσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης παρουσίασε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ Οίκον».
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ΕΔΩ.
Τέλος, πριν την έναρξη του υπουργικού, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Ισπανό αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο.
ΣΥΝ: «Ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου»
Τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης να προχωρήσει στις αλλαγές στις οποίες αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, αμφισβητεί ο ΣΥΝ.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν «νομιμοποιήθηκε» από κανένα για το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου και την καταστροφή της κοινωνικής συνοχής. Γι΄ αυτό το λόγο και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων δυναμώνουν καθημερινά προκαλώντας πανικό και τρόμο στους κυβερνώντες».
πηγή: skai