Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Συμφωνία(;) για τη μεταφορά των μεταναστών

Σε συμφωνία με τέσσερις μη Κυβερνητικές Οργανώσεις ήρθαν οι πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών για τη ασφαλή μεταφορά, την Πέμπτη το πρωί, των 253 παρανόμων μεταναστών από τη Νομική Σχολή σε κεντρικό κτίριο της Αθήνας.

Σύμφωνα με την πρυτανεία η λύση αυτή κατέστη εφικτή με τη συνεργασία του Ερυθρού Σταυρού, των Γιατρών του Κόσμου, της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΑΨΥ) και της Αποστολής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών πληροί όλες τις απαιτούμενες προϋποθέσεις υγιεινής.



Οι πρυτανικές αρχές σημειώνουν ότι περιμένουν τη συνεργασία των μεταναστών, ενώ το πανεπιστήμιο εγγυάται την ασφαλή μεταφορά με δικά του μέσα και με τη συνδρομή της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Πάντως, μέχρι την Τετάρτη αργά το βράδυ μέλη της Επιτροπής Αλληλεγγύης τονίζαν ότι δεν έχουν καμία επίσημη ενημέρωση, ενώ εκτιμούσαν ότι ακόμη και σε περίπτωση συμφωνίας η μεταφορά των μεταναστών δεν θα είναι εφικτή πριν τις 12 το μεσημέρι.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε εκφράσει τη βούλησή της να εφαρμόσει το νόμο καλώντας τις πρυτανικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Μετά τη συνάντησή που είχε με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μαζί με τον προεδρεύοντα της Συνόδου των Πρυτάνεων Θεόδωρο Παπαθεωδόρου, ο κ. Πελεγρίνης είχε εκφράσει τη βούληση να βρεθεί ειρηνική λύση χωρίς κατασταλτικά μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι γίνονται προσπάθειες για συναινετική λύση. Κατά τη συνάντηση δεν τέθηκε θέμα άρσης του άσυλου.

Παράλληλα, η Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Αθηνών ανακοίνωσε ότι από την Πέμπτη θα αρχίσουν κανονικά τα μαθήματα στη Νομική.

Υπέρ μιας "μη βίαιης λύσης" στο πρόβλημα των απεργών πείνας της Νομικής Σχολής είχε ταχθεί με ανακοίνωσή του και ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος όμως είχε αναφέρει ότι "δεν προτίθεται να επωμισθεί ευθύνες που δεν του ανήκουν", αναφορικά με την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα για ασφαλή μετάβαση των μεταναστών σε δημοτικό γυμναστήριο.

Ψήφισμα κατά της Ελλάδας για τους πρόσφυγες
Στο μεταξύ, Ψήφισμα κατά της Ελλάδας ενέκρινε η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ).
Στο Ψήφισμά της η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αναφέρει ότι Βουλγαρία, Ελλάδα, Ιταλία, Μολδαβία, Πολωνία, Ρουμανία, Ρωσία, Τουρκία και Ουκρανία παρουσιάζουν «εξαιρετικά ανησυχητικές καθυστερήσεις» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Το Ψήφισμα βασίστηκε στη σχετική έκθεση του Κύπριου Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή Χρήστου Πουργουρίδη.

Τα εννέα αυτά κράτη, σημειώνεται στο Ψήφισμα, παρουσιάζουν συστημικές αρρυθμίες στην απονομή της Δικαιοσύνης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν συνεχείς παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ως κύριες συνέπειες από τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, αλλά και από τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην απονομή δικαιοσύνης σ' αυτά τα κράτη, αναφέρονται θάνατοι, κακομεταχείριση από όργανα της τάξης και σωφρονιστικούς υπαλλήλους, παράνομες και υπερβολικά μεγάλης διάρκειας κρατήσεις και δικαστικές αποφάσεις που δεν εφαρμόζονται.

Στο Ψήφισμα τονίζεται ότι η επίλυση αυτών των δυσλειτουργιών, σε εθνικό επίπεδο, θα προκαλούσε αισθητή μείωση των προσφυγών που φθάνουν στο ΕΔΑΔ.

Η Αλβανία, η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, η Γεωργία και η Σερβία, κατονομάζονται, στο Ψήφισμα, ως χώρες που έχουν κι' αυτές παρεμφερή προβλήματα.

Σ' άλλο, ξεχωριστό Ψήφισμα, που εκδόθηκε με βάση την έκθεση του, επίσης, Χριστιανοδημοκράτη βουλευτή της Γεωργίας, Νταβίντ Νταρχιασβίλι, η Ολομέλεια της ΚΣΣΕ καταγγέλλει, την κατάφωρη περιφρόνηση των εντολών του ΕΔΑΔ, να μην απελαύνονται αιτούντες άσυλο, πριν την οριστική εκδίκαση των προσφυγών τους στο Δικαστήριο.

Η Συνέλευση εκφράζει επίσης την ανησυχία της για τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των αιτήσεων προς το ΕΔΑΔ για τη λήψη προσωρινών μέτρων, που να απαγορεύουν την απέλαση αιτούντων άσυλο, με βάση τη Συμφωνία "Δουβλίνο ΙΙ", μετά την πρόσφατη καταδικαστική απόφαση του Δικαστηρίου κατά της Ελλάδος και του Βελγίου, στην οποία σημειώνεται ότι δεν είναι όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ ασφαλή για την υποδοχή μεταναστών και αιτούντων άσυλο.

πηγή: skai