Κατά της υπόγειας πυρηνικής δοκιμής, στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ πρόσφατα στην έρημο της Νεβάδας, διαμαρτυρήθηκαν έντονα η Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, οι δύο πόλεις που ήταν θύματα ατομικού βομβαρδισμού.
Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Τρίτη ότι τον περασμένο μήνα προχώρησε σε αυτή τη λεγόμενη «υποκρίσιμη πυρηνική δοκιμή», που δεν προκαλεί αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε μια πυρηνική έκρηξη.
«Εξ ονόματος της πόλης της Χιροσίμας που ήταν θύμα ατομικού βομβαρδισμού, διαμαρτύρομαι έντονα» γράφει ο δήμαρχος της Χιροσίμας, Ταντατόσι Ακίμπα, σε επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Τόκιο.
Ο δήμαρχος του Ναγκασάκι, Τομοχίσα Ταϊέ, ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του το ακόλουθο μήνυμα: «Αυτή η δοκιμή αντιβαίνει στο διεθνές κίνημα υπέρ ενός κόσμου χωρίς πυρηνικά. Θεωρώ ότι αυτό είναι εξαιρετικά λυπηρό». Σύμφωνα με τη δημαρχία, ο Ταϊέ θα στείλει επιστολή διαμαρτυρίας στην αμερικανική πρεσβεία.
Είναι η πρώτη υποκρίσιμη πυρηνική δομική που πραγματοποιείται μετά την ανάληψη των καθηκόντων του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον Ιανουάριο του 2009. Ο Ομπάμα έχει ταχθεί ωστόσο υπέρ ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου, μια θέση που του χάρισε πέρυσι το Νομπέλ Ειρήνης.
Η Ουάσινγκτον δεν έχει παραιτηθεί από αυτόν τον τύπο πυρηνικής δοκιμής, η οποία δεν προκαλεί έκρηξη.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Τόκιο, Τζον Ρος, μετέβη φέτος στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, πραγματοποιώντας δύο χωριστές επισκέψεις, την περίοδο που συμπίπτει με την 65η επέτειο των δύο αμερικανικών ατομικών βομβαρδισμών.
Η πρώτη ατομική βόμβα στα χρονικά ερρίφθη στις 6 Αυγούστου του 1945 πάνω από τη Χιροσίμα. 'Ηταν τύπου ουρανίου-235 και σκότωσε τουλάχιστον 140.000 ανθρώπους. Τρεις ημέρες μετά, στις 9 Αυγούστου, η αμερικανική πολεμική αεροπορία έριχνε μια δεύτερη ατομική βόμβα τύπου πλουτωνίου-239 πάνω από το Ναγκασάκι, προκαλώντας τον θάνατο 70.000 ανθρώπων. Μετά τους βομβαρδισμούς, η Ιαπωνία αναγκάστηκε να συνθηκολογήσει.
zougla.gr