Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Ο εθισμός στο Internet απειλεί τα ελληνόπουλα

Ο εθισμός στο Internet απειλεί τα ελληνόπουλα. Μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα έδειξε ότι ένας στους οκτώ εφήβους της χώρας μας παρουσιάζει σημάδια εξάρτησης από το Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα να παραμελεί βασικές δραστηριότητες όπως το σχολείο. Οπως προέκυψε, μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδιά που ασχολούνται με τον διαδικτυακό τζόγο, τα online παιχνίδια και τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης τύπου Facebook.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα και σε άλλες έξι ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ισπανία, Πολωνία, Ισλανδία, Ολλανδία και Ρουμανία) με γενικό συντονιστή τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων «Π. και Α. Κυριακού».

Συνολικά 14.000 έφηβοι (2.000 από κάθε χώρα), ηλικίας 15 και 16 ετών, κλήθηκαν να απαντήσουν σε ειδικά ερωτηματολόγια, προκειμένου οι ερευνητές να εξακριβώσουν πόσα και ποια παιδιά έχουν «κολλήσει» με το Ιντερνετ σε τέτοια βαθμό που να εμφανίζουν συμπεριφορές εξάρτησης, δηλαδή να αδιαφορούν για βασικές πτυχές της καθημερινότητας (π.χ. σχολικές υποχρεώσεις, προσωπική υγιεινή, φλερτ κ.ά.) εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που παρουσίασε χθες η επιστημονική υπεύθυνος της έρευνας, Αρτεμις Τσίτσικα, πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει το 12,7% των εφήβων του δείγματος, δηλαδή περίπου ένας στους οκτώ. Από αυτούς, το 1,7% θεωρείται «εθισμένο» στο Ιντερνετ, ενώ το υπόλοιπο 11% κάνει πολύ έντονη χρήση και βρίσκεται στα όρια της εξάρτησης. Σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες, η Ελλάδα βρίσκεται περίπου στον μέσο όρο της έρευνας, που είναι 12,7% για την οριακή χρήση και 1,2% για την εξάρτηση. Τη χειρότερη επίδοση καταγράφει η Ισπανία, με 21,3% και 1,5% αντίστοιχα, ενώ την καλύτερη η Ισλανδία, με 7,2% και 0,8%.

Οπως υπογράμμισε η κ. Τσίτσικα, σε όλες τις χώρες τα ποσοστά εξάρτησης παρουσιάζουν ανοδική τάση στα αγόρια, στις μεγαλύτερες ηλικίες και σε παιδιά με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των γονέων. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι εξαρτημένοι έφηβοι εμφανίζουν πολύ συχνά ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, όπως πρόβλημα συγκέντρωσης και επιθετική συμπεριφορά.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

Πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν και από τις επιμέρους διαδικτυακές συμπεριφορές των εφήβων. Συγκεκριμένα, σχεδόν όλοι (92%) είναι μέλη κοινωνικών δικτύων, όπως το Facebook, το Twitter κ.ά. Μάλιστα, οι τέσσερις στους δέκα (39,4%) ασχολούνται με αυτά περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα τις καθημερινές, ενώ έξι στους δέκα (60,2%) ξοδεύουν αντίστοιχο χρόνο τα σαββατοκύριακα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το 25% των εφήβων που κάνουν χρήση κοινωνικών δικτύων περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα μπορεί να παρουσιάσουν συμπεριφορά εξάρτησης, ενώ η ύπαρξη 600 και πλέον διαδικτυακών φίλων συχνά σημαίνει ότι ο έφηβος έχει ήδη παρουσιάσει εξάρτηση.

Ενας άλλος παράγοντας είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια, που αφορούν κυρίως τα αγόρια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η έρευνα έδειξε ότι οι έφηβοι που παίζουν online games παρουσιάζουν διπλάσια πιθανότητα εξάρτησης από όσους δεν παίζουν. Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε όσους ασχολούνται με αυτά για περισσότερο από 2,6 ώρες την ημέρα, καθώς αποτελεί ένδειξη εξάρτησης.

Ωστόσο, η δραστηριότητα που οδηγεί ταχύτερα στην εξάρτηση είναι ο online τζόγος, καθώς οι έφηβοι που ασχολούνται με αυτόν έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να εξαρτηθούν από το Ιντερνετ. Οπως προέκυψε, μάλιστα, οι Ελληνες έφηβοι παρουσιάζουν το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό ενασχόλησης με τον διαδικτυακό τζόγο (7,9%), υπολειπόμενοι μόνο των Ρουμάνων (12,9%).

Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΤΗΣ ΑΠΟΠΛΑΝΗΣΗΣ, ΤΟΥ ΠΟΡΝΟ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΕΚΒΙΑΣΜΩΝ»

Εκτός από την εξάρτηση, το Ιντερνετ κρύβει και άλλους κινδύνους, όπως εκείνον της διαδικτυακής αποπλάνησης. Πιο συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 47,8% των Ελλήνων εφήβων επικοινωνούν με αγνώστους στο Διαδίκτυο, ενώ αρκετοί από αυτούς (18,8%) συναντούν στον φυσικό κόσμο άτομα που γνώρισαν online. Πάντως τα ελληνόπουλα διατρέχουν τον μικρότερο κίνδυνο διαδικτυακής αποπλάνησης σε σχέση με τους συνομήλικους από τις έξι άλλες χώρες. Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 57,7% των εφήβων της Ελλάδας έχει εκτεθεί σε πορνογραφικό υλικό και το 26,8% έχει δεχθεί διαδικτυακό εκφοβισμό (cyber bullying).


πηγή: Espressonews