Κυριακή 17 Ιουνίου 2012

Μία Ελληνίδα σε 80 χώρες σαν τον Φιλέα Φογκ

«Ο φασισμός θεραπεύεται διαβάζοντας. Ο ρατσισμός μαλακώνει ταξιδεύοντας σε ειρήνη, μα, ταξιδεύοντας έστω και νοερά σε πόλεμο, εξαφανίζεται». Η πρόταση ανήκει στην Εύη Δημητριάδου, μία γυναίκα που ταξιδεύει για να μπορεί να υπάρχει, που μετρά εικόνες και λέξεις για να μπορεί να επικοινωνεί.
Μία συγγραφέα που επέλεξε να βασίζει τη σκέψη της και την πορεία της σε πραγματικά γεγονότα που έζησε ως συντονίστρια ανθρωπιστικών αποστολών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
«Ταξιδεύοντας δεν βλέπεις μόνο άλλους τόπους, αλλά γνωρίζεις και αμέτρητους ανθρώπους άλλης κουλτούρας. Η επαφή με το διαφορετικό σε αλλάζει. Σε κάνει λιγότερο φοβικό κι εχθρικό με το ξένο, το οποίο γίνεται σιγά, σιγά οικείο», δήλωσε στο πλαίσιο της προετοιμασίας της για την παρουσίαση του βιβλίου της «Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 Χώρες» στο Ρέθυμνο στον κήπο του Αλί Βαφί στα Πεταλάδικα στις 22 Ιουνίου.

«Αφήνοντας τον μικρόκοσμο σου, παύεις να είσαι αλαζονικά αδιάφορος και αρχίζεις να νοιάζεσαι για τους γύρω σου και ειδικά για τους αδύναμους κάθε μορφής», συμπλήρωσε.

Το συγκεκριμένο πόνημα αποτελεί έναν μοναδικό ταξιδιωτικό οδηγό αφιερωμένο σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν νοερά.



«Όταν έστω από ανία ή περιέργεια, συμμετέχεις εθελοντικά σε ανθρωπιστικές αποστολές και σε προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης, αποκτάει ανεξάντλητο ενδιαφέρον το ταξίδι και νόημα η καθημερινότητά σου».

«Αγαπάς τον εαυτό σου μέσα από τις επιλογές σου, ενώ συγχρόνως εισπράττεις αμέτρητη ευγνωμοσύνη από ανθρώπους που δεν γνώριζες. Τελικά προσφέροντας ακουμπάς την ευτυχία και γράφοντας απλά την μοιράζεσαι».

«Ο "Γύρος του Κόσμου σε 80 Χώρες", είναι το μοναδικό απόσταγμα εκατοντάδων ταξιδιών στις 5 ηπείρους, σε 80 χώρες και σε περισσότερες από 500 πόλεις. Είναι ένας ταξιδιωτικός οδηγός για όσους επιθυμούν να γνωρίσουν τόπους και λαούς και να ταξιδέψουν νοερά και όχι μόνο».

Μέσα στις 424 σελίδες του βιβλίου, η συγγραφέας προσπάθησε να συμπυκνώσει όλες τις εντυπώσεις από τους τόπους που επισκέφθηκε ως συνοδός ελληνικών γκρουπ εδώ και 15 χρόνια, αλλά και όσα ενδιέφεραν τους διαφορετικούς συνταξιδιώτες της.

«Στις σελίδες αναφέρονται περιληπτικά η ιστορία, η γεωγραφία, η πολιτική και οικονομική κατάσταση, ο τρόπος ζωής, τα αξιοθέατα στις σημαντικότερες πόλεις της χώρας, η τοπική κουζίνα και οι αγορές, η κατάλληλη εποχή και ο ανάλογος ρουχισμός, μα πάνω όλα δίνεται η αίσθηση του κάθε τόπου και λαού».

Παράλληλα μέσω του «Γύρου του Κόσμου» παρουσιάζεται και η «Ανθρωπιστική Αποστολή Εξετελέσθη», μια μυθιστορία για τις ανθρωπιστικές αποστολές με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), τις εισβολές των Αμερικανών στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν και τους οικονομικούς πολέμους.

«Περιγράφεται ο τρόπος ζωής σε περιοχές που βρίσκονται στην ώρα μηδέν, η λυτρωτική εμπειρία της προσφοράς, ο ρόλος των μεγαλόσχημων εμπλεκομένων και όσα αποκαλύφτηκαν από Αμερικανούς πράκτορες, Παλαιστίνιους πρόσφυγες, Αφγανούς πολίτες και Έλληνες στρατιωτικούς».

Η Ευδοκία (Εύη) Δημητριάδου που γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα, αυτοπαρουσιάζεται ως «μια γυναίκα που άλλαξε πολύ μετά τον γύρο του κόσμου και τη συμμετοχή της σε αποστολές…».

«Σεργιανίζω τον πλανήτη ως συνοδός γκρουπ και εξωτερικός συνεργάτης των μεγαλύτερων Ελληνικών ταξιδιωτικών γραφείων, ενώ αφιερώνω μέρος της ζωής μου στην επικοινωνία με μαθητές και νέους ανθρώπους για να μπορέσω να μοιραστώ μαζί τους την αξία της εμπειρίας και του ταξιδιού, της γνώσης και της αντίληψης ότι, όλος ο κόσμος είναι μία γειτονιά».


πηγή: nooz