Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

To νέο One World Trade Center αντικαταστάτης των Δίδυμων Πύργων

Ο υπό κατασκευή ουρανοξύστης του One World Trade Center, που θα «αντικαταστήσει» του Δίδυμους Πύργους δίπλα στο σημείο που στέκονταν, γίενται τη Δευτέρα το ψηλότερο κτίριο στη Νέα Υόρκη: Το συνεργείο τοποθετεί ατσάλινες κολώνες στον σκελετό του κτιρίου που τον κάνουν πια να έχει ύψος λίγο παραπάνω από 381 μέτρα.

Ο νέος ουρανοξύστης του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, με το «παρατσούκλι» Πύργος της Ελευθερίας, παίρνει έτσι ξανά την σκυτάλη από το Empire State Building (χωρίς να μετράται η κεραία του δεύτερου).

Η οροφή του Empire φτάνει στα 381 μέτρα και κυριαρχούσε στον ορίζοντα της πόλης από την πτώση των Δίδυμων Πύργων.

Ο νέος πύργος βρίσκεται ακόμη στη φάση της κατασκευής των ορόφων του (που στην περίπτωση των ουρανοξυστών δεν είναι απαραίτητα και το τέλος της «οικοδομής»).

Το One World Trade Center θα χρειαστεί τουλάχιστον άλλον ένα χρόνο ώστε να χτιστεί το «ρετιρέ» του στα 416 μέτρα.

Από πάνω, θα προστεθεί ιστίο που θα κάνει τον Πύργο της Ελευθερίας να φτάνει τα 541 μέτρα -που σημαίνουν κάτι μόνο όταν «μεταφραστούν» σε 1.776 πόδια, αναφορά στη χρονολογία Διακήρυξης της Αμερικανικής Ανεξαρτησίας.

Για την ιστορία πάντως, το πώς μετρά κανείς το ύψος ενός ουρανοξύστη είναι θέμα... άποψης: Για κάποιους είναι το τέλος των ορόφων, για άλλους το τέλος των μερών από οικοδομικό υλικό, και για άλλους η άκρη του υψηλότερου πρόσθετου εξαρτήματος (αφαιρούμενο ή μη).


πηγή: tanea