Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Μπορεί το... Τζουράσικ Παρκ να αναγεννηθεί, στην πραγματικότητα;

Η φιλοδοξία ρώσων επιστημόνων να "αναστήσουν" τα μαμούθ, χρησιμοποιώντας γενετικό υλικό που βρίσκεται καλά διατηρημένο στην παγωμένη Σιβηρία, είναι γνωστή εδώ και χρόνια.
Σήμερα, μία επιτυχημένη προσπάθεια αναγέννησης ενός προϊστορικού φυτού, δίνει στους ερευνητές την ελπίδα ότι κάποια στιγμή θα πετύχουν την "ανάσταση" εξαφανισμένων ζώων και φυτών!
" Με την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος, βλέπουμε στην πράξη πως έχουμε την ευκαιρία να αναστήσουμε φυτά που έχουν χαθεί, στην ίδια λογική που συζητάμε την ανάσταση των μαμούθ. Θα είναι σαν να φέρνουμε το Τζουράσικ Παρκ ξανά στη ζωή" δήλωσε οόμπιν Πρόμπερτ, επικεφαλής του Τμήματος Συντήρησης και Τεχνολογίας της Τράπεζας Σπερμάτων της Χιλιετίας στη Βρετανία.

Φυτό 30.000 ετών, αναγεννήθηκε στο εργαστήριο!

Οι ρώσοι επιστήμονες του Ινστιτούτου Κυτταρικής Βιοφυσικής, αναζητούσαν οστά από μαμούθ στις όχθες του ποταμού Κόλμια στη Σιβηρία, όταν ήρθαν μπροστά σε ένα ανέλπιστο εύρημα: τουλάχιστον 70 φωλιές σκίουρωνβρίσκονταν σε βάθος 20-40 μέτρων από τη σημερινή επιφάνεια της γης, μέσα σε στρώματα πάγου. Σε αυτές πο προϊστορικοί σκίουροι είχαν αποθηκευσει πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια, καρπούς του είδους Silene stenophylla.

Όπως ανακοίνωσαν οι ερευνητές, οι σκίουροι είχαν φροντίσει να κρύψουν τα σπόρια στα πιο κρύα τμήματα της φωλιάς τους, με αποτέλσμα αυτά να καταψυχθούν και να είναι μονίμως παγωμένα στο πέρασμα των αιώνων.

ο».που αποτελεί αγαπημένο μέρος των ειδικών οι οποίοι αναζητούν .«ανέστησαν» φυτά ηλικίας 30.000 ετών! Οι ερευνητές μπόρεσαν να καλλιεργήσουν τα φυτά του είδους που ανήκουν στην οικογένεια των καρυοφυλλιδών με χρήση καρπών οι οποίοι είχαν αποθηκευθεί στους μόνιμους πάγους της Σιβηρίας από σκίουρους πριν από δεκάδες χιλιάδες χρόνια.

Οι κατεψυγμένοι καρποί μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο των ρώσων επιστημόνων, όπου και ξεκίνησε η προσπάθεια να τους κάνουν ώριμους ώστε να ανθίσουν. Μετά από μερικές αποτυχημένες απόπειρες και με τη βοήθεια της χρήσης ιστού από τον πλακούντα των των καρπών ο οποίος πολλαπλασιάστηκε στο εργαστήριο, το πείραμα πέτυχε και το Silene stenophylla, αναγεννήθηκε.

Το συγκεκριμένο φυτό (στη φωτογραφία) δεν είναι εξαφανισμένο, αφού φύεται ακόμη και σήμερα στην τούνδρα της Σιβηρίας, αλλά όταν οι ερευνητές συνέκριναν την σύγχρονη εκδοχή του με το αναγεννημένα προϊστορικό φυτό, εντόπισαν μικρές διαφορές στο σχήμα των πετάλων και στο φύλο των λουλουδιών.


πηγή: pyles