Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Το μουσείο που προκαλεί ανατριχίλα!

Ο ρατσισμός είναι χαρακτηριστικό «κενών» ανθρώπων, που μπορεί να είναι ευρηματικοί σε μερικές περιπτώσεις, ωστόσο αυτή η ευρηματικότητά τους σίγουρα δεν συνοδεύεται από κομψότητα.

Στο Jim Crow Museum of Racist Memorabilia, που βρίσκεται στο Μίσιγκαν των ΗΠΑ, τα εκθέματα ξεδιπλώνουν με τον πιο ανατριχιαστικό και εμετικό κάποιες φορές τρόπο την ιστορία του ρατσισμού στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Πινακίδες όπως «Οι έγχρωμοι κάθονται στις πίσω θέσεις», που τοποθετούνταν πριν από κάποιες δεκαετίες στα λεωφορεία, διαφημίσεις με γυμνές μαύρες γυναίκες που παρουσιάζονται ως αντικείμενα του σεξ, ή γελοιογραφίες που δείχνουν μαύρα μωρά να πίνουν, αντί για γάλα, μαύρο μελάνι, είναι ενδεικτικά εκθέματα.

Το μουσείο, που στεγάζεται σε κτίριο του κρατικού πανεπιστημίου Ferris, «δημιουργήθηκε για να διδάξει και όχι για να αποτελέσει μνημείο του ρατσισμού» σπεύδει να διευκρινίσει ο ιδρυτής του Ντέιβιντ Πίλγκριμ, που άρχισε να συγκεντρώνει τα συγκεκριμένα εκθέματα από την εφηβική του ηλικία.

Ο αφρικανικής καταγωγής πανεπιστημιακός καθηγητής, που μεγάλωσε στην Αλαμπάμα, «χτένισε» όλα τα καταστήματα με αντίκες αλλά και τους πάγκους πλανόδιων πωλητών στις ΗΠΑ και εντόπισε 2.000 αντικείμενα που είχαν χαραγμένα πάνω τους με διάφορους τρόπους το μίσος για τους «νέγρους».

Το έργο του συνέχισαν οι φοιτητές και οι πανεπιστημιακοί του Ferris State University, με αποτέλεσμα τα εκθέματα που παρουσιάζουν τους Αφροαμερικανούς υποτιμητικά, αλλά και υμνούν τη βία σε βάρος τους να φτάσουν τα 9.000 κομμάτια.

Ενδεικτικό του στόχου του μουσείου είναι ότι στο τέλος της περιήγησης που προτείνεται στους επισκέπτες υπάρχει ένα «δωμάτιο διαλόγου» όπου καλούνται να συζητήσουν για ό,τι έχουν δει, αλλά και να προβληματιστούν για το πώς τα εκθέματα, που χρονολογούνται σε κάποιες περιπτώσεις και έναν αιώνα πριν, επέδρασαν στην κοινωνία της εποχής τους.

Ενδεικτικό, πάντως, του γεγονότος ότι ο ρατσισμός εξακολουθεί να «ζει και να βασιλεύει» είναι το γεγονός ότι υπάρχουν και εκθέματα εμπνευσμένα από την προεκλογική καμπάνια του Ομπάμα. Μεταξύ αυτών ένα T-shirt που γράφει «Obama ’08» και συνοδεύεται από μια μαϊμού που κρατάει μια μπανάνα ή ένα mouse pad που δείχνει μέλη της «Κου Κλουξ Κλαν» να κυνηγούν τον Αμερικανό πρόεδρο!


πηγή: Espressonews