Τρίτη 24 Απριλίου 2012

Μπάλα βρέθηκε στην Αλάσκα ένα χρόνο μετά το τσουνάμι

Η μπάλα του 16χρονου Μισάκι Μουτακάμι από την Rikuzentakata της Ιαπωνίας, που επλήγει πριν από ένα χρόνο από το καταστροφικό τσουνάμι της Φουκοσίμα βρέθηκε μετά από ένα χρόνο στη Νήσο Μίντλτον της Αλάσκα.

Ο Ντέιβιντ Μπάξτερ ήταν ο άνθρωπος που βρήκε την μπάλα. Δεν ήταν δύσκολο να εντοπιστεί και ο ιδιοκτήτης της, αφού το όνομα του Μουρακάμι ήταν γραμμένο πάνω της μαζί με ευχές από τους συμμαθητές του για καλή επιτυχία. Του την είχαν χαρίσει το 2005 ως αναμνηστικό, λίγο πριν αλλάξει σχολείο. «Είμαι ευγνώμων γιατί μέχρι στιγμής δεν έχω βρει τίποτε απ' όσα έχασα», λέει ο νεαρός που ζει στην πόλη Ρικουζεντακάτα, η οποία επλήγη σοβαρά από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου.

Όπως μετέδωσε το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, την ημέρα του σεισμού των 9 Ρίχτερ, ο οποίος πυροδότησε το τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα, ο Μουρακάμι ήταν άρρωστος και δεν είχε πάει στο σχολείο. Όταν χτύπησε ο Εγκέλαδος, μετακινήθηκε σε περιοχή με μεγαλύτερο υψόμετρο. Το σπίτι του παρασύρθηκε τελικά από το τσουνάμι.

Σύμφωνα με την αμερικανική Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ), ο 51χρονος Μπάξτερ εντόπισε την μπάλα ποδοσφαίρου στην παραλία. Η σύζυγός του, που κατάγεται από την Ιαπωνία, μετέφρασε τις λέξεις πάνω στην μπάλα, οι οποίες οδήγησαν στον κάτοχό της. «Αυτή ίσως είναι μια από τις πρώτες περιπτώσεις, από το τσουνάμι του 2011, που ένα αντικείμενο από την Ιαπωνία ταυτοποιείται και επιστρέφεται στον ιδιοκτήτη του», αναφέρει η NOAA στην ανακοίνωσή της.
Το ταξίδι της μπάλας από την Ιαπωνία στην Αλάσκα ήταν ένα από τα πρώτα θέματα στα ιαπωνικά δελτία ειδήσεων.


πηγή: tanea