Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Οι νοικοκυρές - σεφ των ξενοδοχείων της Ινδίας

Μια νέα κατηγορία σεφ αναλαμβάνουν την κουζίνα των μεγαλύτερων ξενοδοχείων της Ινδίας: νεαρές Ινδές, μέχρι πρότινος απλές νοικοκυρές στη κουζίνα του σπιτιού τους, αλλά με ταλέντο και γνώση στην τοπική κουζίνα, προσλαμβάνονται από μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες προκειμένου να μαγειρέψουν «σπιτικά» πιάτα, σε μια προσπάθεια της Ινδικής κουζίνας να επιστρέψει στις ρίζες της.
Όχι πια περίτεχνες «fusion» συνταγές, ούτε υψηλή γαστρονομία είναι το μότο του ξενοδοχείου Gateway στο Μπάνγκαλορ, το οποίο έχει προσλάβει όχι μια, ούτε δυο, αλλά 22 συνολικά -πρώην- νοικοκυρές, τις οποίες εντόπισε και «στρατολόγησε» ο έμπειρος Ινδός σεφ Ναρέν Τιμάγια.

«Το ξέρω πως μπορούμε να μαγειρέψουμε τα πλέον σύνθετα πιάτα και τις πιο εξωτικές συνταγές, αλλά στο τέλος, αυτό που έχει σημασία, είναι ένα απλό φαγητό μαγειρεμένο με σπιτικό και παραδοσιακό τρόπο», τονίζει ο κ. Τιμάγια.
Όπως λένε οι ίδιες οι «νοικοκυρές-σεφ» που εργάζονται στα ξενοδοχεία αυτά, οι συνθήκες είναι άριστες και το κλίμα εξαιρετικό, αλλά οι μισθοί τους θα μπορούσαν να είναι ελαφρώς καλύτεροι σε σχέση με τις 5-8.000 ρουπίες (80-120 ευρώ) μηνιάτικο που λαμβάνουν.

Το γεγονός όμως ότι βγαίνουν από τα φτωχικά τους σπίτια και δουλεύουν σε ένα παρασάγγες πιο πολιτισμένο και κοσμοπολίτικο περιβάλλον, είναι αρκετό για να τις κάνει να πουν το «ναι».

«Δεν μπορώ να πω πως με ενθουσιάζουν όλα αυτά τα περίεργα κουζινικά σκεύη κι εργαλεία που βλέπω δίπλα μου κάθε μέρα», επισημαίνει η 30χρονη Τζιότι, μητέρα δυο παιδιών, που εργάζεται στο Gateway, «αλλά μερικά από τα υλικά [σ.σ: εννοεί αγκινάρες και μπρόκολο, λαχανικά που είναι μη διαδεδομένα στην Ινδική κουζίνα] που μου δίνουν για να ετοιμάσω τα πιάτα μου τα βλέπω πρώτη φορά στη ζωή μου κι ειμαι χαρούμενη γι' αυτό».


πηγή: tovima