Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Οι πιο “πράσινες” τεχνολογικές εταιρείες

Δόθηκε στη δημοσιότητα η τελευταία έκδοση της μελέτης της Greenpeace με τίτλο “Cool IT Leaderboard” που, όπως υποδηλώνει και η ονομασία της, είναι ένας πίνακας με τις τεχνολογικές εταιρείες εκείνες που δείχνουν το πιο “πράσινο πρόσωπο”.
Όπως φαίνεται στο σχετικό πίνακα, την πρώτη θέση κατέχει η Google με δείκτη 53 (η βαθμολόγηση γίνεται με άριστα το 100), τη δεύτερη η Cisco με 49, ενώ την τρίτη θέση μοιράζονται Ericsson και Fujitsu με 48. Αντίθετα, ουραγοί σ’ αυτήν την κατάταξη είναι η Oracle η οποία βαθμολογήθηκε με 10 και οι TCS και Telefonica με 11.



Το κυρίαρχο βάρος σ’ αυτή την αξιολόγηση δίνεται από την Greenpeace στις εταιρείες εκείνες που χρησιμοποιούν την τεχνολογία τους συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου. Για παράδειγμα, μια δικτυακή εταιρεία όπως η Cisco, αναπτύσσει τεχνολογίες smart grid που μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντική ενέργεια και να μειώσουν τις εκπομπές.

Ο δεύτερος σημαντικότερος παράγοντας αξιολόγησης αφορά στο πόσο καλά η κάθε εταιρεία υποστηρίζει δημόσια και πολιτικά τη μείωση εκπομπών. Για παράδειγμα, η Greenpeace δίνει πόντους σε επιχειρήσεις που παρακολουθούν και διαχειρίζονται τις δικές τους εκπομπές ρύπων.

Η Google σκαρφάλωσε στην 1η θέση του πίνακα (από 6η το 2010), περνώντας τη Cisco και σημαντικό ρόλο σ’ αυτό έπαιξε η πρόσφατη επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας σε “καθαρά” έργα. Αξιοσημείωτη είναι η πτώση της ΙΒΜ από την 3η στην 9η θέση που, σύμφωνα με την Greenpeace, οφείλεται στο γεγονός ότι η “Γαλάζια Κυρία” είναι μέλος μιας εμπορικής ένωσης που προσπαθεί να μπλοκάρει τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Πηγή: neo2