Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Βίντεο σοκ για τα βασανιστήρια στη Λιβύη του Καντάφι

Λίγες ημέρες μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του πρώην ισχυρού άνδρα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, δημοσιοποιήθηκε βίντεο που καταγράφει την κτηνωδία των βασανιστηρίων στη φυλακή Αμπού Σαλίμ της Τρίπολης κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, υπό το καθεστώς Καντάφι.

Ενώ όμως ο πρώην δικτάτορας είχε ένα σκληρό τέλος στα χέρια των αντικαθεστωτικών, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μούσα Κούσα - και επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας -, ο οποίος αυτομόλησε στη Βρετανία λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της επανάστασης στη χώρα, βρίσκεται σε πολυτελή έπαυλη στο Κατάρ, αφού η ΕΕ επέτρεψε την άρση κυρώσεων εναντίον του.

Μετά τη δημοσιοποίηση του βίντεο ωστόσο βρίσκεται εκ νέου αντιμέτωπος με την κατηγορία ότι συμμετείχε προσωπικά σε βίαιες ανακρίσεις πολιτικών κρατουμένων.

Το βίντεο, το οποίο περιήλθε στην κατοχή του BBC, τραβήχθηκε στη διάσημη φυλακή Αμπού Σαλίμ στην Τρίπολη και δείχνει ανθρώπους σκυμμένους, με δεμένα τα μάτια και με μπλε στολές, να ξυλοκοπούνται από τους ανακριτές.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, έξω από τα τείχη της εν λόγω φυλακής, βρέθηκε μαζικός τάφος με περισσότερες από 1.200 σορούς κρατουμένων.

Στο πλαίσιο της έρευνά του για τον ρόλο που διαδραμάτισε ο Κούσα στα βασανιστήρια αυτά, τον εντόπισε σε μια πολυτελή έπαυλη στο Κατάρ. Ο ίδιος αρνήθηκε να σχολιάσει τις κατηγορίες.

Ο Κούσα, πρώην "δεξί χέρι" του Καντάφι, αυτομόλησε στη Βρετανία έξι εβδομάδες μετά την έναρξη της εξέγερσης, πιστεύοντας ότι θα μπορούσε να παίξει ένα ρόλο στη νέα πολιτική κατάσταση της Λιβύης.

Αφού ανακρίθηκε από τις βρετανικές Αρχές για τη βομβιστική επίθεση στο Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988 κατά την οποία σκοτώθηκαν 270 άνθρωποι, ο Κούσα κατέφυγε στο Κατάρ, λόγω των ανησυχιών για δίωξή του από τους συγγενείς των θυμάτων.


πηγή: nooz