Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Οι βουλευτές να κάνουν το χρέος τους για τη χώρα, όχι να πειθαρχήσουν στο κόμμα

«Αποφασισμένος για τη σωτηρία της χώρας», δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, λίγες ημέρες πριν τις αποφάσεις για το 4ετές πρόγραμμα της οικονομίας. Παράλληλα, αναφορικά με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, υποστήριξε ότι οι «βουλευτές πρέπει να κάνουν το χρέος τους για τη χώρα, όχι να πειθαρχήσουν στο κόμμα», ενώ υπογράμμισε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ο κ. Παπανδρέου κάνει λόγο για «σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση», που έχει ως στόχο όχι μόνο τη μείωση του ελλείμματος, αλλά την επιβίωση της χώρας.

Για την αναδιάρθρωση, ο πρωθυπουργός δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτό το ενδεχόμενο «είναι εκτός συζήτησης», ενώ στην ερώτηση περί «αναδιάταξης του χρέους» σημείωσε ότι η κυβέρνηση «δεν μπαίνει σε δημόσια σεναριολογία».

Σε ερώτηση, αν δεν καταβληθεί η 5η δόση πώς θα το αντιμετωπίσει, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι «η επιλογή αυτή θα σήμαινε κατά πάσα πιθανότητα χρεοκοπία».

Σε ό,τι αφορά τις παραινέσεις για συναίνεση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «χρειάζεται να δείξει η πλειονότητα των πολιτικών δυνάμεων ότι ξέρει τη σοβαρότητα της κατάστασης» και προσέθεσε: «Η Ελλάδα πρέπει να πείσει τους πάντες πέραν πάσης αμφιβολίας ότι είναι αποφασισμένη. Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι να αποτύχει, ή να πετύχει η κυβέρνηση, αλλά η χώρα».

Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς προσέθεσε: «Είμαι πάντοτε ανοικτός στη συζήτηση, αλλά και σε προτάσεις και απόψεις άλλων πολιτικών χώρων, εφόσον είναι ρεαλιστικές, εφαρμόσιμες και για το καλό του τόπου. Η πόρτα μου είναι ανοικτή σε όσους μοιράζονται τον έναν και μοναδικό μας στόχο: τη διάσωση και την αλλαγή της χώρας».

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά τη στάση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στο μεσοπρόθεσμο και αν θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας διαμήνυσε πως «αν υπήρχε πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αυτό που θα μας απασχολούσε είναι η κομματική πειθαρχία, ή το που θα βρεθούν άμεσα χρήματα για τη χώρα, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Το θέμα είναι η πειθαρχία απέναντι στο κόμμα, ή το χρέος μας απέναντι στη χώρα; Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε ιστορικές ευθύνες για το καλό της πατρίδας. Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις».

Υπογράμμισε, σε ερώτηση για το οικονομικό επιτελείο που δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση για αποτυχία στους στόχους και αν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του, πως «η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι συλλογική […]. Όσα έγιναν τους προηγούμενους 19 μήνες δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας […]. Αυτή η επιτυχία δεν υποβαθμίζεται από αποκλίσεις κάποιων δεκαδικών στοιχείων σε επιμέρους νούμερα, που είναι αναμενόμενες και λόγω του ρευστού περιβάλλοντος».

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι η Ευρώπη είναι «φοβική και εσωστρεφής» και «δείχνει ανήμπορη να πάρει μεγάλες αποφάσεις», σημειώνοντας πως υπάρχει ατολμία για θέματα όπως το ευρωομόλογο, ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

Για τις επενδύσεις σημείωσε πως «θα έρθουν, αλλά όχι από τη μία μέρα στην άλλη, καθώς εξαρτώνται από τον βαθμό εμπιστοσύνης της διεθνούς κοινότητας σε ό,τι αφορά το μέλλον της χώρας και από τη βελτίωση του περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας».

Για τις αποκρατικοποιήσεις, υποστήριξε ο πρωθυπουργός, πως «θα «τρέξουν όσο πιο άμεσα γίνεται», τονίζοντας πως είναι ήδη ανακοινωμένο το πρόγραμμα στο μεσοπρόθεσμο, και πως στο προσεχές διάστημα θα γίνει ακόμη μεγαλύτερη εξειδίκευση».

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της δημόσιας διοίκησης, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι στόχος της κυβέρνησης δεν είναι οι απολύσεις, αλλά ένας ορθολογικός και αποτελεσματικός δημόσιος τομέας, όπου θα αξιολογούνται, τόσο οι ανάγκες, όσο και το προσωπικό, ενώ για τους υπό μετάταξη υπαλλήλους αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο.

Τέλος, για τις σχέσεις της χώρας με την Τουρκίας, ο κ. Παπανδρέου τονίζει πως έχουν φθάσει σε κρίσιμο σταυροδρόμι και πως «φθάνει η ώρα της αλήθειας. Η ώρα που θα κριθούν η αξιοπιστία, η βούληση και η αποφασιστικότητα του καθενός μας. Και η Ελλάδα οφείλει να είναι και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο. Μην έχετε καμία αμφιβολία».


πηγή: newpost