Κυριακή 22 Μαΐου 2011

Φουκουσίμα: Εκατό φορές πάνω από το όριο το ραδιενεργό υλικό στη θάλασσα

H εταιρία TEPCΟ που διαχειρίζεται τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα δήλωσε πως η διαρροή που ανακαλύφθηκε στις 11 Μαΐου σε μια αποθηκευτική τάφρο έξω από τον αντιδραστήρα αριθμός 3 του Φουκουσίμα είχε ως αποτέλεσμα να χυθεί στη θάλασσα ραδιενεργό υλικό 100 φορές πάνω από το επιτρεπόμενο όριο.

Πιο συγκεκριμένα, η διαρροή είχε αρχίσει τις πρώτες πρωινές ώρες της προηγούμενης ημέρας (10 Μαΐου) και διήρκεσε για 41 ώρες, απελευθερώνοντας 250 κυβικά μέτρα μολυσμένου νερού στη θάλασσα.

Από τότε που ο καταστροφικός σεισμός και το τσουνάμι της 11η Μαρτίου έθεσαν εκτός λειτουργίας τα συστήματα ψύξης του πυρηνικού σταθμού, η TEPCO χύνει νερό και θαλασσινό νερό στους αντιδραστήρες προκειμένου να εμποδίσει μία καταστροφική τήξη.

Η εταιρία αγωνίζεται να βρει τρόπους να αποθηκεύσει το μολυσμένο νερό, ένα μέρος του οποίου διέρρευσε στον ωκεανό και αύξησε τις ανησυχίες από γειτονικές χώρες.

Τον Απρίλιο ο αντιδραστήρας αριθμός 2 του σταθμού παρουσίασε παρόμοιες διαρροές, τις οποίες η εταιρία κατάφερε να σφραγίσει με υγρό γυαλί και άλλες ουσίες.

Στη συνέχεια η TEPCO απελευθέρωσε σκόπιμα χαμηλού επιπέδου ραδιενεργό νερό στη θάλασσα αφού εξάντλησε την αποθηκευτική ικανότητά της για υψηλά μολυσμένο νερό.

Η πιο πρόσφατη μελέτη για τη διαρροή του Απριλίου από τον αντιδραστήρα αριθμός 2 έδειξε πως περιελάμβανε ένα σύνολο 4.700 τεραμπεκερέλ ραδιενεργού υλικού σε 500 κυβικά μέτρα νερού.


πηγή: skai