Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ένα βήμα πιο κοντά στο συνθετικό εγκέφαλο

Σενάριο επιστημονικής φαντασίας θυμίζουν οι νεότερες εξελίξεις, καθώς επιστήμονες στο πανεπιστήμιο της Νοτίου Καλιφόρνια κατάφεραν να φτιάξουν ένα λειτουργικό κύκλωμα σύναψης χρησιμοποιώντας νανοσωλήνες άνθρακα, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στο συνέδριο “Life Science Systems and Applications” στις ΗΠΑ.

Οι νευρολογικές συνάψεις είναι οι δίοδοι που επιτρέπουν την μεταφορά ηλεκτρικών σημάτων ανάμεσα στους νευρώνες του εγκεφάλου και ως εκ τούτου η δημιουργία τεχνητών συνάψεων είναι ενδεχομένως το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός τεχνητού εγκεφάλου.


Η ομάδα που ανέπτυξε τη σύναψη ανήκει στο τμήμα Viterbi School of Engineering του πανεπιστημίου. Επικεφαλής της ομάδας είναι οι καθηγητές Alice Parker και Chongwu Zhou και σημειώνεται ότι η Parker μελετάει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός τεχνητού εγκεφάλου τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το κύκλωμα που δημιούργησαν αποτελείται από αυστηρώς ευθυγραμμισμένους carbon nanotubes, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί σε φύλλο χαλαζία και έχουν μεταφερθεί σε υπόστρωμα πυριτίου.


Μιμείται τη βιολογική σύναψη, με την έννοια πως κυματομορφές στέλνονται μέσω αυτού, οι οποίες μοιάζουν με τις βιολογικές κυματομορφές σε σχήμα, σχετική ένταση και διάρκεια. Με άλλα λόγια, είναι ικανό να λάβει σήματα από βιολογικούς νευρώνες και να τα προωθήσει σε άλλους νευρώνες, σε μια μορφή που να μπορούν να επεξεργαστούν. Μπορεί ακόμα και να ενισχύσει το ηλεκτρικό σήμα, με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν οι βιολογικές συνάψεις σε μια διαδικασία η οποία θεωρείται πως αποτελεί τμήμα της απόκτησης γνώσης.

Βέβαια, απέχουμε αρκετά ακόμα από την παραγωγή ενός σκεπτόμενου ρομπότ. Το επόμενο βήμα είναι αρκετά πιο περίπλοκο: Πώς θα μπορέσουν να συνδυάσουν τέτοια κυκλώματα ώστε να μιμηθούν τους νευρώνες και τελικά τη λειτουργία του εγκεφάλου, που διαθέτει 100 δισεκατομμύρια νευρώνες και 10.000 συνάψεις?

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα κατά πάσα πιθανότητα θα πάρει αρκετές δεκαετίες. Όταν όμως τελειοποιηθεί, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για τη δημιουργία έξυπνων συσκευών, όσο και για τη θεραπεία σοβαρών εγκεφαλικών τραυμάτων.

ΠΗΓΗ: PCSTEPS