Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Αυτοκτονίες ερωτευμένων ανηλίκων

Γιατί οι γονείς αδυνατούν να διαβάσουν τα μηνύματα απόγνωσης που εκπέμπουν οι έφηβοι πριν φτάσουν στο απονενοημένο διάβημα.Σύγχρονοι Ερωτόκριτοι και Αρετούσες, ή στη σαιξπηρική εκδοχή, Ρωμαίοι και Ιουλιέτες, έχουν γράψει τις δικές τους δραματικές ερωτικές ιστορίες, θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή τους στον βωμό του έρωτα.



Δύο ερωτευμένοι ήπιαν φυτοφάρμακο επειδή τους εμπόδιζαν να παντρευτούν… Ενα παλικάρι αυτοπυροβολήθηκε και η αγαπημένη του επιχείρησε να τον ακολουθήσει στον θάνατο γιατί οι οικογένειές τους δεν τους άφηναν να επισημοποιήσουν τον έρωτά τους… Ο ανεκπλήρωτος έρωτας ενός ανηλίκου τον οδήγησε να βουτήξει στο κενό, ενώ η ερωτική απογοήτευση μιας κοπέλας την έσπρωξε να πέσει από το μπαλκόνι του σπιτιού της…

Συγκλονιστικές ιστορίες, που έχουν σοκάρει το πανελλήνιο, με πρωταγωνιστές εφήβους, παράφορα ερωτευμένους, που δεν «βλέπουν» τίποτε άλλο πέρα από το ταίρι τους και που δεν επιδέχονται άρνηση από κανέναν. Γεγονότα με κοινό παρονομαστή: την απόγνωση και τον θάνατο!

Η πρόσφατη δραματική ερωτική ιστορία που συνέβη στο Ρέθυμνο, με πρωταγωνιστή έναν 17χρονο που αυτοκτόνησε και τη 16χρονη φίλη του που έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, φέρνει στο «φως» την ολοένα αυξανόμενη τάση των αυτοχειριών, ειδικά νέων ανθρώπων.

ΔΙΝΟΥΝ ΣΗΜΑΔΙΑ

Σύμφωνα με τους ψυχολόγους και τους παιδοψυχολόγους, ο έφηβος δίνει μηνύματα, τα οποία πρέπει να «δουν» και να ερμηνεύσουν οι γονείς του. Η ψυχολόγος - παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου εξηγεί ότι «είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν έναν έφηβο στην αυτοκτονία. Εχει διάφορες μεταπτώσεις στη διάθεσή του, στενοχωριέται και απογοητεύεται εύκολα. Διάφορα επουσιώδη πράγματα, που στους ενηλίκους μπορεί να φαίνονται φυσιολογικά, στα μάτια τού εφήβου παίρνουν δραματικέ [Αλεξάνδρα Καππάτου: «Στα μάτια τού εφήβου ορισμένα επουσιώδη πράγματα παίρνουν δραματικές διαστάσεις».] ές διαστάσεις και είναι ικανά να τον οδηγήσουν σε πολύ μεγάλη απογοήτευση και να πυροδοτήσουν ακραίες και δραματικές αντιδράσεις».

Η κυρία Καππάτου πρόσθεσε ότι αν ο ανήλικος οδηγηθεί σε απόπειρα αυτοκτονίας, ενδεχομένως ευθύνεται και κάποια λανθάνουσα διαταραχή ή κατάθλιψη: «Οι γονείς πρέπει να έχουν ανοικτά τα μάτια τους και, όταν βλέπουν στοιχεία αλλαγής περισσότερο από δύο εβδομάδες, πρέπει να ζητούν βοήθεια».


«ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΠΑΙΔΙ;»

Παρά το γεγονός όμως ότι ορισμένες φορές οι έφηβοι δίνουν κάποια «σημάδια» στους γονείς τους, ίσως εκείνοι δεν θέλουν ή δεν μπορούν να τα «διαβάσουν». Σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, είναι δύσκολο να παραδεχτούν ότι τα δικά τους παιδιά είναι ικανά να προβούν στο απονενοημένο διάβημα και έτσι άθελά τους δεν τα βοηθούν.

«Ο ενθουσιασμός, η αδυναμία της ηλικίας, ο περίεργος τρόπος με τον οποίο σκέφτονται και αντιμετωπίζουν πολλά πράγματα -και που συνήθως είναι ακραίος- είναι κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά τού εφήβου» τόνισε ο κοινωνιολόγος Νίκος Φακιολάς, διευθυντής ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) και αντιπρόεδρος Συλλόγου Κοινωνιολόγων. «Τα παιδιά δίνουν κάποια σημάδια στους γονείς τους, οι οποίοι μπορεί να μην έχουν τις κατάλληλες κεραίες ή την ψυχραιμία να τα δουν, με συνέπεια να μην τα βοηθούν. Παράλληλα, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι το δικό τους παιδί μπορεί να οδηγηθεί σε ακραίες συμπεριφορές».

Και συμπληρώνει: «Στην πρόσφατη περίπτωση των παιδιών από την Κρήτη, ο νεαρός φέρεται να είχε ερωτευτεί ένα ανήλικο κορίτσι, που δεν είχε τη δυνατότητα να αποφασίζει μόνο του. Επίσης, μπορεί το αγόρι να είχε κάποιες συναισθηματικές αδυναμίες, που δεν τον βοήθησαν να διαχειριστεί την κατάσταση, με αποτέλεσμα να φτάσει στα άκρα».


[Νίκος Φακιολάς: «Δεν μπορούν να διανοηθούν ότι το δικό τους παιδί μπορεί να οδηγηθεί σε ακραίες συμπεριφορές». ] ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Από την πλευρά του, ο ψυχίατρος Αντώνης Λιοδάκης τόνισε ότι τα κοινωνικά αδιέξοδα σήμερα είναι πολλαπλά και βλέπουμε διαρκώς να μεγεθύνουν ορισμένες καταστάσεις που αφορούν στην κατάθλιψη και τις απόπειρες: «Ολα αυτά οφείλονται στο έλλειμμα της ταυτότητας, στη γενικευμένη απαξίωση των κοινωνικών θεσμών, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι αντί να συγκεντρώνονται στον εαυτό τους, να κυριεύονται από καταστάσεις απελπισίας και πανικού και επανειλημμένες απόπειρες στο πλαίσιο της κατάθλιψης που συνοδεύει όλα αυτά τα θέματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, γενικά το μεγαλύτερο ποσοστό αυτοκτονιών ανήκει στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες ανήκει το μεγαλύτερο ποσοστό των αποπειρών: «Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης, όμως οι απόπειρες που κάνουν είναι περισσότερο χειριστικού χαρακτήρα και περιεχομένου, ενώ στους άνδρες είναι πιο αποτελεσματικές».


ΕΔΩΣΑΝ ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥΣ

1) Ο Βαγγέλης και η Ειρήνη από την Ιεράπετρα ερωτεύτηκαν ένα καλοκαίρι, αλλά η σχέση τους μόνον εμπόδια συναντούσε. Ο έρωτάς τους ήταν απαγορευμένος κι αυτό γιατί ήταν δεύτερα ξαδέλφια. Ετσι, ο 24χρονος και η 17χρονη αποφάσισαν να φύγουν μαζί από τη ζωή πίνοντας φυτοφάρμακο και η αυλαία έπεσε σαν σαιξπηρική τραγωδία.

2) Μία παρόμοια δραματική ερωτική ιστορία ήταν κι εκείνη του 17χρονου και της 16χρονης από το Ρέθυμνο. Η υπόθεση, που συγκλόνισε ολόκληρη την Κρήτη, συνέβη πριν από λίγες ημέρες, όταν ο ανήλικος, μην μπορώντας να αντέξει στην ιδέα ότι δεν θα ζούσε με την αγαπημένη του, αυτοκτόνησε με το όπλο του παππού του! Στο άκουσμα της είδησης, η 16χρονη επιχείρησε να τον ακολουθήσει πίνοντας χλωρίνη, ωστόσο διασώθηκε.

3) Στο Κιλκίς, ένας 15χρονος αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του πέφτοντας από έναν λόφο, τυφλωμένος από το πάθος του για ένα κορίτσι που δεν έτρεφε ανάλογα αισθήματα.

4) Στην Πάτρα, μία πανέμορφη κοπέλα, έχοντας αγκαλιά ένα λούτρινο αρκουδάκι, έπεσε στο κενό από τον τρίτο όροφο της πολυκατοικίας όπου διέμενε λόγω ερωτικής απογοήτευσης...


πηγή: Espressonews