Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Μπαράζ απεργιών, τρακτέρ στους δρόμους

Νέα εβδομάδα κινητοποιήσεων ξεκινά από τη Δευτέρα.

Οι γιατροί (ΙΣΑ, ΙΣΠ, ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ), που συνεχίζουν την κατάληψη του υπουργείου Υγείας, έχουν αποφασίσει κυλιόμενες απεργίες - αποχές από τα ιατρικά τους καθήκοντα μέχρι και την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, ενώ οι γιατροί του ΙΚΑ πενθήμερη απεργία μέχρι Παρασκευή 11/2.

Επίσης, με απόφαση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, την ημέρα ψήφισης του Νομοσχεδίου θα πραγματοποιηθεί πανιατρικό συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.



Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών προειδοποίησε ότι θα κινήσει πειθαρχικές διαδικασίες σε βάρος ιατρών-μελών του που δεν θα τηρήσουν την ιατρική δεοντολογία, αν συμμετάσχουν στον «απεργοσπαστικό μηχανισμό του υπουργείου Υγείας» και δέχονται προς εξέταση και συνταγογράφηση ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ καθώς και από τα Κέντρα Υγείας και τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων.

Ο ΙΣΑ σημειώνει επίσης ότι για επείγουσες περιπτώσεις συνταγογράφησης, οι ασθενείς μπορούν - χωρίς οικονομική επιβάρυνση - να εξυπηρετηθούν από τους απεργούς ιατρούς στο χώρο κατάληψης του υπουργείου (Αριστοτέλους 17).

«Ρολά» κατέβάζουν από Δευτέρα τα φαρμακεία όλης της χώρας. Με απόφαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου συνεχίζονται οι πανελλαδικές απεργιακές κινητοποιήσεις με κλείσιμο των φαρμακείων εκτός από την Δευτέρα όπως έχει ήδη προγραμματισθεί, την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Φεβρουρίου.

Οι κινητοποιήσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς συνεχίζονται. Συγκεκριμένα, τα μπλε λεωφορεία θα μείνουν ακινητοποιημένα, από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να πραγματοποιήσουν τη γενική τους συνέλευση, στην οποία θα εξετάσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τις αστικές συγκοινωνίες στη Βουλή και να αποφασίσουν την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

Οι εργαζόμενοι στο μετρό έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας για την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου, από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

Κινητοποιήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα οι αγρότες από τη Θεσσαλία και τη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, στις 11 το πρωί, οι αγρότες των Αδέσμευτων Αγροτικών Συλλόγων του νομού Σερρών θα βγουν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους. Πρώτο σημείο συνάντησής τους θα είναι η διασταύρωση Σερρών -Σιδηροκάστρου, επί της εθνικής οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης. Οι αγρότες θα έχουν προορισμό τον παραμεθόριο σταθμό του Προμαχώνα, ενώ στις προθέσεις τους είναι να κλείσουν με τα τρακτέρ τους τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Η επιτροπή αγροτών Λάρισας απηύθυνε προσκλητήριο για συμμετοχή στην κινητοποίηση, η οποία θα ξεκινήσει μετά τις 12 το μεσημέρι με προσυγκέντρωση αγροτικών μηχανημάτων στον κόμβο Γυρτώνης.

Ανάλογα με την συμμετοχή θα υπάρξει και ανάλογη απόφαση, προκειμένου εν συνεχεία τα αγροτικά μηχανήματα να πορευτούν προς τα διόδια Μακρυχωρίου, με στόχο να σηκώσουν τις μπάρες των διοδίων, οι οποίες θα μείνουν ανοιχτές καθ΄ όλη τη διάρκεια της παραμονής των αγροτών.

Ωστόσο, η κεντρική εισήγηση και ο προσανατολισμός είναι να μην κλείσουν οι δρόμοι. Τα αγροτικά μηχανήματα θα παραταχθούν εκατέρωθεν του οδοστρώματος.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης συλλαλητήριο αγροτο-κτηνοτρόφων της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ).

Θα συνεχίσουν να απέχουν από τα καθήκοντά τους μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου οι δικηγόροι, σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση που έλαβε η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, η οποία συνεδρίασε στη Λάρισα.

Οι δικηγόροι αποφάσισαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή στη μία το μεσημέρι για την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, ενώ στις 12 του μήνα θα υπάρξει νέα συνεδρίαση της ολομέλειας.

Οι δικηγόροι αντιδρούν στο νομοσχέδιο που αφορά το άνοιγμα του επαγγέλματός τους.


πηγή: nooz