Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η Αθήνα στο top 10 των πόλεων που μολύνουν τον πλανήτη!

Αλλη μία αρνητική πρωτιά σημείωσε η Αθήνα, καθώς η ελληνική πρωτεύουσα φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για τη μόλυνση του περιβάλλοντος στον πλανήτη. Μεγαλύτερο ακόμη από το Λονδίνο, το Παρίσι ή το Πεκίνο!



Η Αθήνα των περίπου 5 εκατομμυρίων κατοίκων φιγουράρει στο top10 των πόλεων που ευθύνονται για την περιβαλλοντική μόλυνση, καθώς εκπέμπει περισσότερα «αέρια του θερμοκηπίου» από το Παρίσι, το Λονδίνο και το Πεκίνο, πλησιάζοντας σχεδόν τη Νέα Υόρκη. Συνεπώς οι ευθύνες μας για την κλιματική αλλαγή είναι αναλογικά μεγαλύτερες, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED).

Η μικρότερη σε πληθυσμό Αθήνα εμφανίζεται να εκπέμπει ακριβώς διπλάσιους ρύπους (10,4 τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα) έναντι του πολύ μεγαλύτερου Παρισιού (5,2 τόνοι), περισσότερους από το Πεκίνο (10,1 τόνοι) και οριακά λιγότερους σε σχέση με τη Νέα Υόρκη (10,5) και τη Σαγκάη (11,2 τόνοι). Για την Ελλάδα συνολικά οι εκπομπές αερίων ρύπων είναι λίγο μεγαλύτερες από αυτούς της Αθήνας, δηλαδή 11,78 τόνοι ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (στοιχεία 2007).

Η Αθήνα εκπέμπει περισσότερους τόνους «αερίων του θερμοκηπίου» ανά κάτοικο σε σχέση με άλλες μεγαλουπόλεις και μητροπόλεις, όπως το Λονδίνο (9,6), το Μπουένος Αϊρες (3,83), οι Βρυξέλλες (7,5), το Ρίο ντε Ζανέιρο (2,1), η Πράγα (9,4), το Ελσίνκι (7), το Αμβούργο (9,7), το Τορίνο (9,7), η Μαδρίτη (6,9), η Βαρκελώνη (4,2), το Τόκιο (4,89), η Στοκχόλμη (3,6), η Γενεύη (7,8), το Οσλο (3,5), η Σεούλ (4,1) κ.ά.

Σε γενικές γραμμές έχει αποδειχτεί ότι οι μεγαλύτερες σε πληθυσμό πόλεις του πλανήτη εκπέμπουν στην ατμόσφαιρα λιγότερους ρύπους ανά κάτοικο και είναι λιγότερο υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή σε σχέση με μικρότερου μεγέθους πόλεις, όπως για παράδειγμα το Ρότερνταμ ή το Ντένβερ, σύμφωνα και με νέα μελέτη ερευνητών της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη (IIED).

πηγή: espressonews