Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Σε διαστημική τροχιά ένα κινητό τηλέφωνο

Σε διαστημική τροχιά αναμένεται να τεθεί ένα κινητό τηλέφωνο, προκειμένου να διαπιστωθεί αν μπορεί να λειτουργήσει στις συνθήκες που επικρατούν εκεί.

Το τηλέφωνο θα «τρέχει» το λειτουργικό σύστημα Android της Google, ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό το μοντέλο της συσκευής.



Η «αποστολή» του είναι να ελέγξει έναν δορυφόρο μήκους 30 εκατοστών και, αν όλα πάνε καλά, να τραβήξει φωτογραφίες της Γης και να τις στείλει πίσω.

Η συσκευή δεν θα μπορεί, βέβαια, να κάνει κλήσεις. Τα μηνύματα και οι φωτογραφίες θα στέλνονται μέσω του δορυφόρου.

Το πείραμα

Σύμφωνα με το BBC, μηχανικοί της εταιρείας Surrey Satellite Technology Limited (SSTL), που εδρεύει στο Γκίλφορντ της Βρετανίας, θέλουν να διαπιστώσουν αν οι εξελιγμένες λειτουργίες των «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων θα λειτουργήσουν στο πλέον δύσκολο περιβάλλον που είναι σήμερα γνωστό.

Θα είναι η πρώτη φορά που ένα κινητό τηλέφωνο τίθεται σε τροχιά αρκετές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γη.

«Τα σύγχρονα smartphone είναι εκπληκτικά. Έχουν επεξεργαστές έως 1GHz και τεράστια μνήμη. Πρώτα απ’ όλα, θέλουμε να δούμε αν το τηλέφωνο λειτουργεί εκεί και, αν ναι, αν μπορεί να ελέγξει έναν δορυφόρο», δήλωσε ο επικεφαλής του εγχειρήματος, Σον Κένγιον.

Η επιχείρηση αποτελεί μέρος της προσπάθειας της εταιρείας να μειώσει το κόστος των δορυφόρων που παράγει. Τα κινητά τηλέφωνα φαντάζουν ιδανική λύση για να το πετύχει.

Στην αποστολή, η οποία φέρει την ονομασία STRaND-1 (Surrey Training Research and Nanosatellite Demonstration), μετέχουν τόσο επιστήμονες από την εταιρεία, όσο και ερευνητές από το Διαστημικό Κέντρο Surrey του τοπικού πανεπιστημίου.

Το «στοίχημα»

«Κλειδί» για την επιτυχία του εγχειρήματος είναι το λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιεί το τηλέφωνο, το οποίο μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί από τους μηχανικούς.

Προκειμένου να προστατευθεί από τις μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας και την διαστημική ακτινοβολία, το τηλέφωνο θα τοποθετηθεί στο εσωτερικό περίβλημα του δορυφόρου. Οι ερευνητές θα του ανοίξουν μια μικροσκοπική τρύπα, που θα επιτρέπει στον φακό της φωτογραφικής μηχανής να «βλέπει» έξω.

«Αν ένα smartphone αποδειχθεί ότι δουλεύει στο διάστημα, αυτό θα ανοίξει πολλές νέες τεχνολογίες σε ένα πλήθος ανθρώπων και επιχειρήσεων που ασχολούνται με το διάστημα και έχουν περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες. Πραγματικά θα αλλάξει τους όρους του ‘’παιχνιδιού’’ για την βιομηχανία», δήλωσε ο Κρις Μπρίτζες από το Διαστημικό Κέντρο Surrey.


πηγή: ΤΑ ΝΕΑ