Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Ο κατα συρροή δολοφόνος της Αυστραλίας ξανά στα δικαστικά έδρανα

Την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να ανακοινωθεί η ποινή του κατά συρροή δολοφόνου Πίτερ Ντούπας για το φόνο της ομογενούς... Μερσίνας Χαλβατζή, την οποία μαχαίρωσε 33 φορές μέχρι να βεβαιωθεί για το θάνατό της.
Χθες, Τρίτη, σε δικαστήριο της Μελβούρνης, ο αδελφός του 25χρονου θύματος Βασίλης Χαλβατζής απαρίθμησε τις επιπτώσεις που είχε στην οικογένειά του ο φόνος της αδελφής του και στρέφοντας το βλέμμα στο δολοφόνο τού είπε: «Θα σαπίσεις στη φυλακή και δε θα βγεις ποτέ ζωντανός από εκεί».Ο Ντούπας τον παρακολουθούσε εντελώς ασυγκίνητος.
Μετά από 13 χρόνια, δύο δίκες, μία έφεση, και κόστος 5,5 εκατ. δολάρια για τους φορολογούμενους ο Πίτερ Ντούπας κρίθηκε ένοχος για δεύτερη φορά για το ...
φόνο της Μερσίνας Χαλβατζή.
«Να καείς στην κόλαση» του είπε η μητέρα του θύματος, Χριστίνα Χαλβατζή, ενώ ο πατέρας της, Γιώργος είχε να προσθέσει: «Ποτέ δεν χάσαμε την πίστη και την ελπίδα ότι θα αποδιδόταν τελικά δικαιοσύνη για τον φόνο του παιδιού μας», πρόσθεσε ο πατέρας της αδικοχαμένης κοπέλας.
Ο 57χρονος πλέον Ντούπας, επιπλέον, έχει ήδη καταδικαστεί δυο φορές σε ισόβια για το θάνατο δυο γυναικών, ενώ εξακολουθεί να θεωρείται ύποπτος για τη δολοφονία τριών ακόμα γυναικών Για το λόγο αυτό, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βικτώριας δέχεται πιέσεις από μέσα ενημέρωσης, πολιτικούς, νομικούς και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς τον καλούν να παρέμβει και να απαγορεύσει στον καταδικασθέντα σε ισόβια να κάνει κατάχρηση του συστήματος. Να μη μπορεί, δηλαδή, να ζητήσει εκ νέου έφεση, κάτι που πολλοί πιστεύουν πως ο «κατάδικος» θα κάνει και για δεύτερη φορά.
Αν του αφαιρεθεί το δικαίωμα αυτό, τότε θα είναι η πρώτη φορά στα νομικά χρονικά της Αυστραλίας που θα απαγορευτεί σε έναν κατηγορούμενο να κάνει έφεση.
Ο Άντριου Φρέιζερ, επίσης, που είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για διακίνηση ναρκωτικών και κατέληξε στο ίδιο κελί με τον στυγερό δολοφόνο κατέθεσε ότι στην φυλακή ο Ντούπας ομολόγησε τη δολοφονία της Μερσίνας και μάλιστα έκανε και αναπαράσταση του φόνου. Ο Φρέιζερ ενδέχεται να αποζημιωθεί με ένα εκατομμύριο δολάρια που διάθεσε η πολιτειακή κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί το μυστήριο της δολοφονίας.
Ήδη οι φορολογούμενοι της Βικτώριας έχουν επιβαρυνθεί με $3 εκατ. λόγω της ακύρωσης της πρώτης δίκης, της έφεσης του Ντούπας αλλά και της επανεκδίκασης της υπόθεσης και χρειάστηκαν συνολικά 33 ακροάσεις για να φτάσει η υπόθεση στην σημερινή της κατάληξη. Σ' αυτά τα χρήματα πρέπει επίσης να προστεθούν $2,5 ακόμα εκατ. τα οποία αφορούν τα έξοδα της Αστυνομίας της Πολιτείας στην έρευνα της δολοφονίας.
Ο υπουργός Ρόμπερτ Χαλς, τέλος, μετά τις πιέσεις που δέχτηκε δήλωσε «Ο Ντούπας θα πεθάνει στην φυλακή(…)Ελπίζω η απόφαση καταδίκης του Ντούπας να λυτρώσει επιτέλους τους γονείς και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της Μερσίνας».
enimerwsi