Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Εξωγήινα απολιθώματα στον Άρη;

Επιστήμονες εντόπισαν μια περιοχή στον Άρη όπου αρχαίες μορφές ζωής μπορεί να είχαν παγιδευτεί κάτω από ένα στρώμα μεταλλευτικών κοιτασμάτων.
Το κλίμα στον κόκκινο πλανήτη πριν από 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια έχει αλλάξει δραματικά από σχετικά ζεστή και υγρή περίοδο σε μία ξηρή και κρύα.
Τώρα μια ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε αναχώματα μεταλλευτικών κοιτασμάτων κοντά σε ένα ηφαιστειακό κώνο όπου μπορεί να έχουν διατηρηθεί αποδείξεις από ένα από τα πιο πρόσφατα κατοικήσιμα μικροπεριβάλλοντα στον Άρη.

Παρατηρήσεις από τον αρειανό  δορυφόρο Reconnaissance της NASA έδωσαν στους ερευνητές τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν τα μεταλλεύματα ως ένυδρο διοξείδιο του πυριτίου, ένα καθαρό σημάδι πως υπήρξε νερό για κάποια περίοδο.
Η ανακάλυψη του συγκεκριμένου μεταλλεύματος στους πρόποδες του ηφαιστείου αποτελεί την καλύτερη απόδειξη που έχει βρεθεί μέχρι τώρα στον Άρη  για ένα υδροθερμικό περιβάλλον.
Ένυδρο διοξείδιο πυριτίου είχαν ανακαλυφθεί και στο παρελθόν αλλά αυτά τα νέα ευρήματα είναι σε μια περιοχή που θα μπορούσε επίσης να είναι πολύ ζεστή, ένα τέλειο περιβάλλον για ζωή.
«Η ζέστη και το νερό που απαιτούνταν για να παραχθεί το εν λόγω κοίτασμα καθιστούσαν αυτή τη ζώνη βιώσιμη», δήλωσε ο J.R.Skok, απόφοιτος του πανεπιστημίου του Brown και αρχισυντάκτης σε γνωστό επιστημονικό περιοδικό.
Καμία έρευνα δεν έχει αποδείξει αν ο Άρης είχε ποτέ φιλοξενήσει ζωή αλλά αυτά τα ευρήματα, προστίθενται σε ένα σωρό ενδείξεων που δείχνουν ότι σε κάποιες περιόδους και σε κάποιες περιοχές είχε κατάλληλο περιβάλλον για μικροοργανισμούς.
protothema