Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Η τραγωδία δε σταμάτησε την 11η Σεπτεμβρίου…

Την 11η Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους του Μανχάταν σκοτώθηκαν περίπου 3.000 άνθρωποι ύστερα από τρομοκρατική επίθεση στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Ανάμεσα στη μεγάλη λίστα των θυμάτων βρίσκονταν και δυο Έλληνες, ο 31χρονος Γιάννης Κατσιματίδης και η 27χρονη Ιωάννα Αχλαδιώτη, των οποίων η οικογενειακή τραγωδία δεν σταμάτησε εκεί.
Ο Γιάννης Κατσιματίδης δυο χρόνια πριν το τρομοκρατικό χτύπημα, τον Μάιο του 1999, είχε χάσει σε ατύχημα τον μικρότερο αδερφό του Μιχάλη Κατσιματίδη, ενώ το περασμένο Σάββατο πέθανε και ο 76χρονος Νισύριος πατέρας τους Αντώνης Κατσιματίδης.

Η ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη, μέλος του συμβουλίου για την ανέγερση του Μνημείου των Θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου στο "Σημείο Μηδέν", και ο μόνος αδελφός της που βρίσκεται εν ζωή, Γιώργος Κατσιματίδης, δημιούργησαν πριν μερικά χρόνια ένα "Οργανισμό για Ζωή" που φέρει το όνομα των αδικοχαμένων αδελφών τους, Γιάννη και Μιχάλη, με σκοπό την ενίσχυση ερευνητικών προγραμμάτων για την καταπολέμηση ασθενειών, την χορήγηση οικονομικής βοήθειας σε άπορους ασθενείς και την παροχή υποτροφιών σε ελληνικής καταγωγής φοιτητές αμερικανικών πανεπιστημίων.
Εκτός από την οικογένεια Κατσιματίδη και η οικογένεια της Ιωάννας Αχλαδιώτη, έχασε πριν λίγο καιρό την μητέρα της νεαρής κοπέλας, η οποία καταγόταν από την Κρήτη και έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 64 ετών.
Στη μνήμη της Ιωάννας, η Παγκρητική Ένωση Αμερικής καθιέρωσε ετήσια υποτροφία που δίνεται σε κρητικής καταγωγής φοιτητές, που φοιτούν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών.
protothema