Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Λονδίνο: Το μετρό έφερε στο φως θύματα της μεσαιωνικής πανούκλας

Οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό στη Θεσσαλονίκη έχουν σχεδόν εκτροχιαστεί από την ανακάλυψη σημαντικών αρχαιοτήτων, στο Λονδίνο όμως οι εργασίες για ένα μεγάλο σιδηροδρομικό έργο έφεραν στο φως ένα πιο μακάβριο εύρημα: έναν από τους λεγόμενους «λάκκους του Μαύρου Θανάτου», πρόχειρους μαζικούς τάφους για τα θύματα της μεσαιωνικής επιδημίας πανώλης.
Δεκατρείς σκελετοί, τοποθετημένοι σε δύο σειρές, βρέθηκαν 2,5 μέτρα κάτω από την πλατεία Τσάρτερχαους στο Φάρινγκτον του κεντρικού Λονδίνου, λίγο έξω από τα παλιά τείχη της πόλης.

Από τη μελέτη ιστορικών αρχείων, οι αρχαιολόγοι γνώριζαν ότι η περιοχή φιλοξενούσε έναν χώρο ταφής με τα λείψανα έως και 50.000 ανθρώπων.

Παραμένει ακόμα ασαφές αν ο νέος «λάκκος» αντιστοιχεί σε αυτό το κοιμητήριο. Τα λείψανα βρέθηκαν πάντως διατεταγμένα προσεκτικά σε δύο σειρές, κάτι που υποδεικνύει ότι τάφηκαν στα αρχικά στάδια της επιδημίας, πριν η κατάσταση γίνει ανεξέλεγκτη.

Οι αρχαιολόγοι ελπίζουν τώρα ότι οι σκελετοί, οι οποίοι απομακρύνθηκαν για να υποβληθούν σε εξετάσεις, περιέχουν ακόμα το DNA της του βακτηρίου της πανώλης.

Η επιδημία του «Μαύρου Θανάτου» κορυφώθηκε τη διετία 1348-1350 και εκτιμάται ότι σκότωσε 50 με 200 εκατομμύρια ανθρώπους, γύρω στο ένα τρίτο του πληθυσμού μεσαιωνικής της.

Τα ευρήματα στην πλατεία την πλατεία Τσάρτερχαους ενδέχεται να είναι η δεύτερη σημαντική μεσαιωνική ανακάλυψη στην Αγγλία το τελευταίο διάστημα -πριν από λίγους μήνες είχαν βρεθεί κάτω από από χώρο στάθμευσης στο Λέστερ τα λείψανα του βασιλιά Ριχάρδου του Γ, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη το 1485.

Το έργο της Crossrail-- μια νέα γραμμή Ανατολής-Δύσης, κάτω από το κεντρικό Λονδίνο, με πρόσβαση στον υπόγειο, που θα ανοίξει το 2018 και θα είναι το μεγαλύτερο έργο υποδομής στην Ευρώπη--έχει ήδη φέρει στο φως σκελετούς από τουλάχιστον 300 τάφους σε κοιμητήριο κοντά στην διαβόητη ψυχιατρική κλινική του κεντρικού Λονδίνου Μπέντλαμ.

Αρκετά ευρήματα έχουν έρθει στο φως και στις εργασίες για την κατασκευή του Crossrail, μιας σιδηροδρομικής γραμμής στον άξονα ανατολής-δύσης που θα συνδέσει 37 σταθμούς στο Λονδίνο από το 2018, με κόστος 24 δισ. δολάρια.

Εκτός από τον μαζικό τάφο του Τσάρτερχαους, τα έργα έφεραν στο φως σκελετούς κοντά στην Οδό Λίβερπουλ, έναν δρόμο της Εποχής του Χαλκούκαι άλλα ευρήματα, ανάμεσά τους ένα τεράστιο κομμάτι κεχριμπάρι.


πηγή: tovima