Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Η κατάκτηση του Βορείου Πόλου και ένα μυστικό που έγινε γνωστό δεκαετίες μετά...

Όλα ξεκίνησαν το 1929 όταν ο αμερικανός εξερευνητής Richard E. Byrd μαζί με τρεις συνεργάτες του ανακοινώνουν στην παγκόσμια κοινή γνώμη πως είναι οι πρώτοι που πραγματοποίησαν το εξαιρετικά δύσκολο ταξίδι πάνω από τον Βόρειο Πόλο με αεροπλάνο.

Η πτήση τους είχε διάρκεια 18 ώρες και 41 λεπτά και στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία με τους τρεις εξερευνητές να γράφουν ιστορία, να αποκτούν παγκόσμια φήμη για το κατόρθωμα τους και την αμερικανική κυβέρνηση φανερά περήφανη να τους προσφέρει το μετάλλιο τιμής.
39 όμως χρόνια μετά τον θάνατο του εξερευνητή, το 1996, ανακαλύφθηκε το ημερολόγιο πτήσης εκείνης της μέρας που ο Byrd κρατούσε όλα αυτά τα χρόνια κρυφό. Στις σελίδες του βρισκόταν και το μεγάλο του μυστικό. Όπως αναφέρει, η πτήση δεν είχε ολοκληρωθεί καθώς είχε σημειωθεί βλάβη στο κινητήρα του αεροσκάφους και υπήρχε μεγάλη διαρροή λαδιού. Το πλήρωμα του αεροσκάφους είχε αναγκαστεί να επιστρέψει και ενώ βρισκόταν 150 μίλια μακριά από το κέντρο του Βορείου Πόλου.
Το 1926 όμως κανείς δεν είχε υποπτευθεί πως ο διάσημος εξερευνητής δεν είχε φέρει εις πέρας την αποστολή του.
Τον τίτλο των πρώτων ανθρώπων που ολοκλήρωσαν το εγχείρημα, αν τελικά το ημερολόγιο του αμερικανού εξερευνητή λέει την αλήθεια, κατέχουν τότε στην πραγματικότητα, ο Ιταλός Umberto Nobile, ο αμερικανός Lincoln Ellsworth, και Νορβηγός Roald Amundsen που πραγματοποίησαν το ταξίδι πάνω από τον Βόρειο Πόλο μόλις τρείς μέρες μετά από την αποστολή του Byrd.


πηγή: goodstory