Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Η αντισύλληψη του μέλλοντος θα παρέχει και προστασία από το AIDS;

Ο ελαστικός ιστός που συνέθεσαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ αποτελείται από μικροσκοπικές νανο-ίνες. Οι ερευνητές αναφέρουν στο επιστημονικό περιοδικό Plos One ότι ο νέος ιστός είναι σε θέση να συγκρατεί τα σπερματοζωάρια που εισέρχονται στον γυναικείο κόλπο, αποτρέποντας έτσι ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, σημειώνουν, θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την χορήγηση φαρμακευτικών ουσιών, οι οποίες προστατεύουν από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και μολύνσεις, καθώς θα έχει την ιδιότητα να διαλύεται εντός του γυναικείου σώματος. «Εξετάζουμε την περίπτωση υλικών, τα οποία εξαφανίζονται αργά, μετά από δύο ημέρες» δήλωσε στην DW ο Κάμερον Μπολ, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

Όπως λέει ο Αμερικανός επιστήμονας, ο ιστός θα είναι σε θέση να παίρνει εύκολα οποιοδήποτε σχήμα και δεν θα είναι ορατός εξωτερικά, επομένως «οι γυναίκες θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν και χωρίς τη συγκατάθεση του συντρόφου τους».

Η επικεφαλής της έρευνας Κιμ Γούντροου υπογράμμισε στην DW ότι «ήταν το όνειρό μας να φτιάξουμε ένα προϊόν, το οποίο να προστατεύει ταυτόχρονα τις γυναίκες από τον ιό του AIDS και την ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη» και επισημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται η χρήση νανο-ινών ως μεθόδου αντισύλληψης.

Πόσο πρακτικό θα είναι το νέο προϊόν;

«Καινοτόμα και συναρπαστική» χαρακτηρίζει τη νέα μέθοδο ο Μίχαελ Λούντβιχ, γιατρός Μαιευτικής του νοσοκομείου Amedes στο Αμβούργο, ωστόσο, όπως τονίζει, «θα πρέπει να περιμένει κανείς έως ότου διαπιστωθεί πόσο αξιόπιστη και εφαρμόσιμη είναι αυτή η μέθοδος στην καθημερινή χρήση».

Γεγονός είναι ότι μέχρι σήμερα, πέρα από το γνωστό προφυλακτικό, δεν έχει ανακαλυφθεί μία μέθοδος που να εγγυάται την αντισύλληψη και την ταυτόχρονη προστασία από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα προφυλακτικά προσφέρουν μεν αξιόπιστη προστασία, είναι όμως συχνά «ενοχλητικά» για όσους τα χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της γερμανικής Υπηρεσίας για την Αγωγή Υγείας για το 2011, περισσότεροι από τους μισούς Γερμανούς μεταξύ 18 και 49 ετών χρησιμοποιούν το χάπι ως μέσο αντισύλληψης, ενώ μόλις το ένα τρίτο προτιμά το προφυλακτικό.

Αν και κατά πόσο θα έχει επιτυχία ο νέος νανο-ιστός θα κριθεί κυρίως από το πως και το πότε θα πρέπει να χρησιμοποιείται, εκτιμά ο Μίχαελ Λούντβιχ. Οι ακριβείς προδιαγραφές του προϊόντος εξακολουθούν πάντως να διερευνώνται, όπως λέει ο Αμερικανός ερευνητής Κάμερον Μπιλ, τονίζοντας ότι πριν τη διάθεσή του στην αγορά θα πρέπει να διερευνηθεί η αποδοχή του από το καταναλωτικό κοινό.

πηγή:  skai