Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο το 2013 θα αυξηθεί σημαντικά

Ο αριθμός των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο σε όλο τον κόσμο το 2013 θα αυξηθεί σημαντικά, και αυτές θα είναι και στοχευμένες επιθέσεις και μεγάλης κλίμακας εκστρατείες κατά παραγγελία κρατικών δομών αναφέρει το Voice of Russia.

Το συμπέρασμα αυτό περιέχεται στις προβλέψεις της αντιικής (antivirus) εταιρίας «Εργαστήριο Κασπέρσκι» (Kaspersky Lab). Οι δε μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προβλέπουν σε περίπου 20 χρόνια παγκόσμια αντιπαράθεση στον κυβερνοχώρο, όχι μόνο μεταξύ των κρατών, αλλά και μεταξύ των εθνικών κυβερνήσεων και των κοινωνιών των πολιτών.

Κατά την άποψη των αναλυτών του «Εργαστηρίου Κασπέρσκι», το ερχόμενο έτος θα αυξηθούν σημαντικά οι κλοπές απόρρητων πληροφοριών από κυβερνητικά ιδρύματα, καθώς και από ιδιωτικές εταιρείες σε διάφορους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Σε κυβερνοεπιθέσεις θα υποβάλλονται συχνότερα κρίσιμης σημασίας στόχοι, π.χ., οι εγκαταστάσεις υποδομής των κοινωφελών υπηρεσιών ή οι συγκοινωνίες.

Από την πλευρά του, το αμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών στην έκθεση "Παγκόσμιες Τάσεις 2030: εναλλακτικοί κόσμοι" με υψηλό βαθμό βεβαιότητας υποθέτει ότι διαδικτυακοί ολιγάρχες τύπου Google και Facebook θα μπορούν να ελέγχουν τις τεράστιες ποσότητες πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Από την άλλη, χάρη στους αυξανόμενους ρυθμούς ανάπτυξης των τηλεπικοινωνιακών επικοινωνιών, οι εθνικές κυβερνήσεις θα αποκτήσουν απεριόριστες δυνατότητες ελέγχου των πολιτών τους. Όμως, και οι πολίτες μπορούν να ρίξουν στις Αρχές απαντητικό γάντι.

Οι ειδικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών έστειλαν στο προαναφερόμενο Εθνικό Συμβούλιο Πληροφοριών, ένα είδος επισκόπησης των κυβερνοαπειλών που στοχεύουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως "το πιο απειλητικό υποκείμενο στον κυβερνοχώρο», έχει κατονομαστεί η Κίνα, γράφει η εφημερίδα The Los Angeles Times. Η Ρωσία, η Γαλλία, το Ισραήλ και άλλες χώρες επιδίδονται και αυτές σε κυβερνοκατασκοπεία, όχι όμως τόσο ύπουλα και δόλια όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Εν πάση περιπτώσει, η Ρωσία δεν ασχολείται με συστηματική κλοπή εμπορικών μυστικών από αμερικανικές εταιρείες προς όφελος των εθνικών της επιχειρήσεων.

Εν τω μεταξύ, τα μέλη του διεθνούς φόρουμ για την άμυνα στον κυβερνοχώρο Cyber Security Asia 2012, που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, συμφώνησε ότι το κύριο παγκόσμιο πρόβλημα στον τομέα των πληροφοριακών τεχνολογιών είναι ότι τα κράτη δεν μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους τι πρέπει να θεωρείται κυβερνοτρομοκρατία. Η εκπόνηση των πιο αποτελεσματικών επιβλαβών προγραμμάτων χρηματοδοτείται από τις κυβερνήσεις μιας σειράς χωρών για τη διεξαγωγή κυβερνοπολέμων. Όμως κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτά τα προγράμματα δεν θα βρεθούν στη συνέχεια στη διάθεση τρομοκρατών, ικανών να τροποποιούν τον ιό και εντελώς ανεξέλεγκτα να τον χρησιμοποιούν για τους σκοπούς τους.


πηγή: defencenet