Δευτέρα, 30 Απριλίου 2012

Η τελευταία επιστολή από τον Τιτανικό πωλήθηκε έναντι 155.000 δολαρίων

Πρόκειται για την τελευταία επιστολή που έγραψε ο Βρετανός αρχιμουσικός του ‘Τιτανικού’, πέντε μέρες πριν την πρόσκρουση του πλοίου σε παγόβουνο και τη βύθιση του πριν από 100 χρόνια στον βόρειο Ατλαντικό.
Την επιστολή, που ταχυδρομήθηκε στις 11/4/1912, κατά τη διάρκεια στάσης του ‘Τιτανικού’ στο Κουίνσταουν της Ιρλανδίας, εξασφάλισε ένας αμερικανικός επενδυτικός όμιλος, του οποίου η επωνυμία που δεν αποκαλύφθηκε σε δημοπρασία την περασμένη Πέμπτη, έναντι 154.974 δολαρίων ΗΠΑ.

Ο 33χρονος αρχιμουσικός του 'Τιτανικού' Ουάλας Χάρτλεϊ, ήταν ένας εκ των 1.517 επιβαινόντων, που χάθηκαν κατά τη βύθιση του πλοίου στις 15 Απριλίου 1912.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, στην προσπάθειά τους να ηρεμήσουν τους επιβάτες, η οκταμελής ορχήστρα του Χάρτλεϊ έπαιζε μουσική ράγκταϊμ και άλλους σκοπούς, μέχρι και τις τελευταίες στιγμές πριν το υπερωκεάνιο κατακλυστεί από τα νερά του Βόρειου Ατλαντικού.

«Η ορχήστρα στον 'Τιτανικό' ήταν ο μικρόκοσμος μιας τραγωδίας» είπε κατά τη δημοπράτηση της επιστολής, ο Μπόμπι Λίβινγκστον, εκπρόσωπος του οίκου δημοπρασιών RR, που εδρεύει στο Νιού Χαμσάιρ των ΗΠΑ.

Μετά από έρευνες, διασταυρώθηκε ότι ο Χάρτλεϊ επιβιβάστηκε στο παρθενικό ταξίδι του ‘Τιτανικού’ έχοντας εισιτήριο «μετ’ επιστροφής».

«Ωραία η ορχήστρα μας, ωραίοι οι μουσικοί μου», έγραφε στους γονείς του ο Χάρτλεϊ πάνω στο επιστολόχαρτο με τη σφραγίδα «RMS Titanic». «Θαυμάσιο το πλοίο μας, άξιζαν τα πολλά λεφτά, που κόστισε η ναυπήγησή του».

Σύμφωνα με τον Λίβινγκστον, τα φιλοδωρήματα ήταν η κύρια πηγή εισοδήματος του Χάρτλεϊ και των άλλων μουσικών του σκάφους. Χρήματα από διάφορες χώρες βρέθηκαν πάνω του, όταν εντοπίστηκε να φορά ακόμα τη στολή του, πάνω από δύο εβδομάδες μετά τον πνιγμό του.

Το 2004, μια επιστολή την οποία ένας άλλος επιβάτης του 'Τιτανικού', ο καθολικός ιερέας Τόμας Μπάιλς, έγραψε «εν πλω», δημοπρατήθηκε έναντι 87.000 δολαρίων ΗΠΑ.


πηγή: newsit