Τετάρτη 14 Μαρτίου 2012

Εφευρέτες της διπλανής πόρτας...

Είναι και οι δύο άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που στράφηκαν στις εφευρέσεις, προκειμένου να καλύψουν διαπιστωμένα κενά στην καθημερινότητα και τη δουλειά και να διευκολύνουν τη ζωή των συμπολιτών τους. Ο περιζήτητος στο εξωτερικό για τις καινοτομίες του, Μιχάλης Φιλιππίδης και η 87χρονη, Ειρήνη Θεοδωρίδου μιλούν για όσα τους εμπνέουν.
Τις εφευρέσεις του έχουν ζητήσει να διδάξουν και να εφαρμόσουν πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο.
Ο Μιχάλης Φιλιππίδης σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του πορείας ασχολήθηκε με όλο τον κύκλο της οικοδομής: μελέτες, επιβλέψεις, αγοραπωλησίες και εργολαβικά.

Κατά την ενασχόλησή του με τα κτίρια διαπίστωσε ένα μεγάλο κενό στις πρακτικές που ακολουθούνταν όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση των κτισμάτων. Αποφάσισε, λοιπόν, να εφαρμόσει τις δικές του ιδέες.

Μέχρι σήμερα έχει καταθέσει έξι εφευρέσεις, που έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον ειδικών από πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και εταιρείες σε όλο τον κόσμο, με αποκορύφωμα την επιστολή που του απέστειλε το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, με την οποία τον προσκαλούσε για συνάντηση. «Και εδώ στα υπουργεία ακόμα ετοιμάζουν επιτροπές», λέει με πικρία ο κ. Φιλιππίδης.

Αποφάσισε να κάνει πράξη την πρώτη του καινοτόμα ιδέα το 1983, οπότε δημιούργησε ένα τζάκι με καλοριφέρ, που λειτουργούσε μόνο με υψομετρικές διαφορές και χωρίς τη χρήση κυκλοφορητή.

Ωστόσο, η πιο σημαντική και πιο δημοφιλής εφεύρεσή του είναι μία νέα μέθοδος θερμομόνωσης κτιρίων, με την εξάλειψη των θερμογεφυρών από τα δομικά στοιχεία των κτισμάτων.

Οι θερμογέφυρες ευθύνονται για τις θερμικές απώλειες στα κτίρια. «Πρόκειται για ζητούμενο εδώ και 130 χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα η εξάλειψη των θερμογεφυρών επιτυγχανόταν σε ποσοστό 85%, αλλά και πάλι μόνο σε μονοκατοικίες ή μικρά και ενιαίας δόμησης κτίρια», εξηγεί.

Με τη νέα μέθοδο η εξάλειψη των θερμογεφυρών είναι πλήρης, ακόμα και σε κτίρια πολλαπλών ιδιοκτησιών και ζωνών. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό 17% κατ’ ελάχιστο και 50% στο μέγιστο. Η μέθοδος εφαρμόστηκε ήδη κατά την κατασκευή δύο νέων οικοδομών στο Πικέρμι, με μεγάλη επιτυχία.

Στην ίδια λογική κινούνται και οι εφευρέσεις της ανακλαστικής πολυστερίνης, ενός μονωτικού υλικού που επιτυγχάνει το ίδιο αποτέλεσμα με το μισό σε όγκο υλικό, αλλά και των ηλιακών σκιάστρων με φωτοβολταϊκά, που παρακολουθούν τις ακτίνες του ήλιου και αφήνουν ανάλογα τον ήλιο να διεισδύσει στο χώρο.

«Όλη μου η ζωή είναι αφιερωμένη στην καινοτομία και την οικονομία. Έτσι προέκυψε η ανάγκη για τις παραπάνω εφευρέσεις», παρατηρεί ο κ. Φιλιππίδης.

Φαντασία ετών 87!

Η Ειρήνη Θεοδωρίδου έχει παρουσιάσει μέχρι σήμερα πλήθος εφευρέσεων με εφαρμογή κυρίως στην καθημερινότητα. Η δημιουργικότητα και η φαντασία που τη διακατέχουν δεν μαρτυρούν την πραγματική της ηλικία. Έχει ήδη κλείσει τα 87 της χρόνια!

Γεννήθηκε στο Μπορντό της Γαλλίας από γονείς Καλύμνιους. Σε ηλικία πέντε χρονών ήρθε με τους γονείς της στην Ελλάδα για να ξαναφύγουν το 1938, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος. Επέστρεψε μόνιμα πια στην Κάλυμνο πριν από 30 χρόνια.

Το «μικρόβιο» της εφευρετικότητας κόλλησε από τον πατέρα της, ο οποίος ασχολούνταν με αεροπλάνα και υποβρύχια. Η πρώτη της επαφή με τον κόσμο των εφευρέσεων έγινε πριν από 40 χρόνια, όταν πρωτοδημιούργησε μια τεχνική για να κάνει πιο γρήγορη τη μιζανπλί, εφεύρεση που παραχώρησε στη συνέχεια σε μεγάλες εταιρείες του χώρου της κομμωτικής.

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει πέντε εφευρέσεις και ετοιμάζεται να καταθέσει την έκτη. «Το έχω ως χόμπι. Στόχος μου είναι να δημιουργώ πρακτικές εφευρέσεις που να διευκολύνουν τον καθένα στην καθημερινότητά του».

Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται η συσκευή συντήρησης τυριού με ηλεκτρισμό και δημιουργία κατάλληλων συνθηκών υγρασίας. «Το τυρί δεν πρέπει να μπαίνει στο ψυγείο γιατί χαλάει και χάνει τη γεύση του. Το τυρί έχει φτιαχτεί σε συνθήκες υγρασίας και για συνθήκες υγρασίας. Η συγκεκριμένη συσκευή διατηρεί το τυρί φρέσκο, σαν να έχει γίνει μόλις», εξηγεί.

Οι υπόλοιπες εφευρέσεις της σχετίζονται με το μάζεμα της ελιάς, το αυτόματο ψάρεμα και την πάντα δύσκολη εξολόθρευση των κουνουπιών! Ωστόσο, αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να «ρίξει» τις εφευρέσεις αυτές στη μαζική κυκλοφορία. «Θέλω να διαθέσω τις εφευρέσεις μου στην αγορά, ωστόσο χρειάζονται χρήματα για να τις κατασκευάσω», λέει.

Η πιο πρόσφατη εφεύρεσή της, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον περασμένο Νοέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Εφευρέσεων και Καινοτόμων Ιδεών στην Αθήνα και κέντρισε αμέσως το ενδιαφέρον του κόσμου, είναι η οδοντόβουρτσα με ενσωματωμένη οδοντόκρεμα. Η οδοντόβουρτσα είναι εύκολη στη χρήση της και ιδανική για ταξίδια.


πηγή: nooz