Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

"Καμία περικοπή 13ου-14ου στον ιδιωτικό τομέα"

"Θέμα διαπραγμάτευσης για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού δεν μπήκε ποτέ", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς εάν μπορεί η κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι δεν θα υπάρξει κατάργηση 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα. "Δεν επιτρέψαμε να μπει", σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι "η κυβέρνηση κατοχυρώνει το εισόδημα όπου και όσο μπορεί".



Ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι είναι πρόωρο να τοποθετηθεί η κυβέρνηση για το πακέτο προτάσεων για το "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας", καθώς αυτές θα αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας έως -και με αποκορύφωμα- την επόμενη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου, εάν δεν υπάρξει ενδιάμεσα έκτακτη σύνοδος.

Τόνισε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει περικοπή του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

"Μπαίνουμε στη φάση της υλοποίησης των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα αλλάξουν οριστικά το πρόσωπο της χώρας και την καθημερινότητα των πολιτών και τις οποίες η κυβέρνηση ενέταξε στο πρόγραμμά της χωρίς να τις επιβάλει κανείς εξωγενής παράγοντας", δήλωσε και συμπλήρωσε: "Η ΝΔ καλά θα κάνει να πει τι ακριβώς έκανε ως κυβέρνηση, πόσο προάσπισε και κατοχύρωσε αυτούς τους μισθούς για τους οποίους σήμερα έρχεται και κόπτεται και πόσο κήνσορες ηθικής έχουν γίνει σήμερα κάποιοι από τη ΝΔ".

Κληθείς να σχολιάσει προτάσεις, όπως η συνταξιοδότηση στα 67, που σύμφωνα και με διεθνή δημοσιεύματα φαίνεται να περιλαμβάνονται στο "σύμφωνο ανταγωνιστικότητας", ανέφερε ότι θα ακουστούν όλες οι προτάσεις, όλων των χωρών και πως "τίποτα δεν είναι τόσο απλό όπως παρουσιάζεται".

Ερωτηθείς ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για το πακέτο προτάσεων Μέρκελ, δεδομένου ότι σε συνέντευξη του ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος εμφανίζεται να διαφωνεί με αυτό, επισήμανε ότι "για να απαντήσουμε θα πρέπει να υπάρχει και πρόταση, αυτή η πρόταση ακόμα δεν έχει μορφοποιηθεί έτσι ώστε να υπάρχουν και ανάλογες απαντήσεις. Θα πρέπει να δούμε τις προτάσεις όλες".

Τι λέει ο ΣΕΒ

Απορρίπτει και πάλι ο πρόεδρος του ΣΕΒ τις αναφορές περί μείωσης μισθών στον ιδιωτικό τομέα, επισημαίνοντας ότι η ανταγωνιστικότητα μπορεί να βελτιωθεί με πολύ πιο αποτελεσματικούς τρόπους.

Συνάντηση Μ. Χρυσοχοΐδη με Τρόικα

Οι οκτώ δράσεις του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας που υλοποιούνται με ταχείς ρυθμούς και οι 3 δράσεις που προωθούνται με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αποτέλεσαν αντικείμενο της συζήτησης που είχε ο Μ. Χρυσοχοϊδης με τους εκπροσώπους της τρόικας.

πηγή: nooz