Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ρούχα που... φυτρώνουν!

Μπλούζες από βιολογικό βαμβάκι, φορέματα και πετσέτες από λινάρι… αλλά και βρεφικές πάνες από μπαμπού, πουκάμισα και ζώνες από κάνναβη, παντελόνια από τσουκνίδα και εσώρουχα από σόγια...
Οχι, δεν πρόκειται ενδυματολογικές προτάσεις επιστημονικής φαντασίας, αλλά για τη σοφία των παλαιών που επιστρέφει με την αρωγή -βεβαίως- της τεχνολογίας στα ενδυματοφυλάκια της… αποπροσανατολισμένης για χρόνια σύγχρονης Δύσης!
Τα ρούχα που μας δωρίζει η Φύση, σήμερα δεν είναι απλά μόδα... Έχουν τεκμηριωμένα οφέλη για όσους τα φορούν, και επανακτούν θριαμβευτικά το χαμένο έδαφος στη συνείδηση των καταναλωτών, μετά από περίπου 70 χρόνια εκτόπισης από τα... νάιλον.

Τα ισχυρά πλεονεκτήματα των οικολογικών ρούχων που τελευταία επιστρέφουν δυναμικά στις προτιμήσεις των περιβαλλοντικά ευαίσθητων είναι άνετα, διευκολύνουν τη δερματική αναπνοή, δεν προκαλούν κνησμούς και αλλεργίες, μας προστατεύουν από τους μύκητες και την υπεριώδη ακτινοβολία και... κυρίως περνούν μηνύματα ενός άλλου καταναλωτικού προτύπου.
Η τάση για ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον βρίσκει απήχηση κυρίως στους νέους. Ακόμα και οι τιμές, πλέον, χαρακτηρίζονται προσιτές συγκριτικά με την ποιότητά τους και ανάλογες με τα αντίστοιχα συμβατικά είδη ρουχισμού.
Σύμφωνα με τους ειδικούς τα «πράσινα» ρούχα βοηθούν σε μεγάλο βαθμό και στη μείωση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, καθώς από την καλλιέργεια μέχρι και την τελική τους κατασκευή, δεν μεσολαβούν χημικές επεξεργασίες.
Η δυναμική επιστροφή των οικολογικών ρούχων σε ολόκληρο τον κόσμο -και στην Ελλάδα- πήρε ώθηση εξάλλου από τα τεκμηριωμένα επιστημονικά προβλήματα που προκαλούν στον άνθρωπο αρκετά συνθετικά υφάσματα.
Οι επιπτώσεις από τη μακροχρόνια χρήση συνθετικών και βεβαρημένων με χημικά ρούχων στην ανθρώπινη υγεία είναι ακόμη άγνωστες, ενδέχεται όμως να είναι πολύ σοβαρές.
Ενα μικρό παράδειγμα αποτελεί η έξαρση των δερματικών αλλεργιών για τις οποίες μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρουν... και τα ρούχα μας.
Ως αιτίες φέρονται οι βεβαρημένες χημικές βαφές αλλά και τα επιβραδυντικά καύσης. Δεκάδες χημικά που βρίσκονται στις ίνες των εσωρούχων μας, στις μπλούζες μας, στα σεντόνια μας, σταδιακά αποδεσμεύονται και μέρος τους απορροφάται από το δέρμα, με μεγάλη ευκολία.
Έρευνες φαρμακευτικών εταιρειών έδειξαν ότι φάρμακα που εισέρχονται στον οργανισμό μέσω του δέρματος παρουσιάζουν αυξημένη δραστικότητα έναντι αυτών που εισέρχονται μέσω της πεπτικής οδού. Έτσι λοιπόν τα περισσότερα ρούχα μας ακυρώνουν το ρητό: «Μπρος τα κάλλη τι είναι ο πόνος».
Παρήγορο στοιχείο αποτελεί, ωστόσο, το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ζήτηση για φυσικά-οικολογικά ρούχα αυξάνεται συνεχώς σχεδόν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (κυρίως στις Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία).
Η μεγαλύτερη ζήτηση παρατηρείται σε βρεφικά και γενικά σε παιδικά, σε εσώρουχα (γυναικεία και ανδρικά), σε γυναικεία ρούχα και σε T-shirts.
Η τάση που διαφαίνεται στον χώρο του φυσικού - οικολογικού ρούχου είναι σαφώς ανοδική.
Οσον αφορά την Ελλάδα, μολονότι καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα βαμβακιού, ελάχιστα είναι βιολογικά. Εξαίρεση αποτελούν τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, τα οποία το 1993 ξεκίνησαν να επεξεργάζονται βιολογικό βαμβάκι, χωρίς όμως να γνωρίσουν την ανταπόκριση που προσδοκούσαν.

Τα οικολογικά ρούχα θεωρούνται ασύγκριτα καλύτερα από τα συμβατικά, αφού οι πρώτες ύλες (βαμβάκι, σόγια, λινάρι, μπαμπού, ήμερη κάνναβη, τσουκνίδα, μετάξι και μαλλί) από τις οποίες κατασκευάζονται, προέρχονται από τη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.
Σε αντίθεση με τα συνθετικά ρούχα η επεξεργασία των οικολογικών γίνεται με τεχνικές φιλικές στο περιβάλλον ακολουθώντας κυρίως τη μηχανική – θερμική οδό.
Ετσι τα υφάσματα είναι εξαίρετης ποιότητας και αξιοποιούν τη σοφία των παλιότερων γενεών που έζησαν πιο κοντά στη φύση.
Για τη βαφή χρησιμοποιούνται κατά κανόνα φυσικές ή ατοξικές χημικές βαφές (reactive dyes) που δεν περιέχουν βαριά μέταλλα, φορμαλδεΰδη και αζωχρωστικές, ενώ στην προλεύκανση / λεύκανση δεν χρησιμοποιείται χλώριο. Στις ραφές χρησιμοποιείται πάντα φυσική κλωστή ενώ τα μεταλλικά μέρη δεν περιέχουν νικέλιο και χρώμιο.

Ολα τα ενδύματα εισάγονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την επιλογή τους ακολουθούνται ορισμένα βασικά ποιοτικά αλλά και περιβαλλοντικά κριτήρια, όπως υψηλή ποιότητα, άνετη εφαρμογή, όμορφη εμφάνιση, προσιτή τιμή, χρήση φυσικών πρώτων υλών προερχόμενων -όπου αυτό είναι εφικτό- από βιολογικές καλλιέργειες, επεξεργασία με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον...

Το κατάστημα βρεφικών ειδών «Ecofamily» έκανε πρεμιέρα στην αγορά εισάγοντας μια πατέντα για τα σύγχρονα δεδομένα: Τις οικολογικές βρεφικές πάνες από φυσικό έγχρωμο βιολογικό βαμβάκι που είναι υφασμάτινες, βιοδιασπώμενες και επαναχρησιμοποιούνται... Εδώ αξιοποιήθηκε η σοφία των παλαιών χωρίς την αναγκαστική επιστροφή στα λειτουργικά μειονεκτήματα του παρελθόντος.
Kατασκευασμένα από οικολογικές πρώτες ύλες, με κύρια υλικά το βαμβάκι και το μπαμπού, σε ανανεώσιμες βιολογικές καλλιέργειες, χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών, τα προϊόντα της Ecofamily είναι ιδανικά για όσους δεν βλέπουν απλά ως μόδα την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως εξηγεί στον «Αδέσμευτο Τύπο» η κ. Λυδία Σαπουντζάκη, εκ των ιδιοκτητών, η ιδέα για ένα τέτοιο κατάστημα γεννήθηκε το 2007, στο πλαίσιο μιας πραγματικότητας που προβληματίζει τον καταναλωτή, όσον αφορά την ποιότητα.
«Ο κόσμος είναι πλέον πολύ ευαισθητοποιημένος στο ζήτημα του τι φοράμε και όχι μόνο από την πλευρά της μόδας. Τον ενδιαφέρει το οικολογικό ρούχο που ξέρει ότι δεν τον βλάπτει».
Η γενικότερη οικονομική κρίση, όμως, δεν άφησε αλώβητη την ελληνική αγορά της οικολογικής ένδυσης, καθώς παρατηρείται μικρή πτώση του τζίρου.
«Οι τιμές δεν είναι πολύ ανεβασμένες, π.χ. ένα βαμβακερό φανελάκι κοστίζει 7,5 ευρώ, φταίει όμως και το γεγονός ότι τα περισσότερα ρούχα και πρώτες ύλες είναι εισαγόμενα. Δεν είναι σχήμα οξύμωρο να παράγουμε τόσο βαμβάκι στην Ελλάδα και να μην υπάρχουν ντόπιες μονάδες επεξεργασίας και παραγωγής αντίστοιχων προϊόντων; Αν οργανωθούμε καλύτερα, αυτομάτως και οι τιμές θα μειωθούν», λέει η κ. Σαπουντζάκη.

Σε καθημερινή επαφή με μαμάδες η υπεύθυνη του καταστήματος οικολογικών βρεφικών ενδυμάτων «Gabi», Ευαγγελία Κτενάκη, μεταφέρει στον «Αδέσμευτο Τύπο» τη σαφή στροφή που έκαναν οι Έλληνες γονείς προς τα... ρούχα της φύσης.
«Ξεκινήσαμε τη δραστηριότητά μας στην ελληνική αγορά το 2001. Τα φυτοφάρμακα που επιβάρυναν την παραγωγή πρώτων υλών για ρούχα, τα μεταλλαγμένα, άλλα και οι επιπτώσεις των πλαστικών ινών στο δέρμα μας πέρασαν στη συνείδηση του πολίτη - καταναλωτή την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης. Τα οικολογικά – βιολογικά ρούχα είναι κάπως πιο ακριβά από τα συμβατικά αλλά οι γονείς δεν το διαπραγματεύονται όταν πρόκειται για τα παιδιά τους. Προτιμούν να μην ψωνίσουν οι ίδιοι ή να πάρουν ένα ρούχο λιγότερο».

Μια από τις πρώτες ύλες υφάσματος που προκάλεσε σκεπτικισμό στο ελληνικό καταναλωτικό κοινό, αλλά και... αναταράξεις στα όργανα της τάξης είναι η ήμερη κάνναβη. Ενα υλικό, ωστόσο, που ήρθε από παλιά και η αντοχή του δοκιμάστηκε ποικιλοτρόπως.
Στο παρελθόν από κάνναβη κατασκευαζόταν ο καμβάς που χρησιμοποιούνταν στα πανιά των πλοίων, καθώς ήταν το μοναδικό ύφασμα που δεν σάπιζε από την αλμύρα της θάλασσας.
Επίσης αν τα ζωγραφικά έργα της Αναγέννησης έχουν αντέξει τόσους αιώνες... είναι γιατί ο «can - vas» που επέλεγαν οι δημιουργοί ήταν από «κάνναβη»!
Επίσης, από το φυτό κατασκευάζονταν κουβέρτες, πετσέτες, χαλιά, ενώ οι Ίωνες προτιμούσαν τα λινά υφάσματα. Οπως, μάλιστα, αναφέρεται, έτριβαν τις ίνες του λιναριού με ένα τομάρι σκαντζόχοιρου ή και αγκάθια από λουλούδια.
Μία από τις σημαντικότερες αξίες της κάνναβης είναι η παρασκευή ινών υψηλής ανθεκτικότητας. Τα ρούχα από κάνναβη είναι υποαλλεργικά,
θερμορυθμιστικά και παρέχουν προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου (UVA). Στο κατάστημα θα βρείτε μία μεγάλη ποικιλία σε ανδρικά και γυναικεία ρούχα, όλα φτιαγμένα από ίνες κάνναβης, σε γήινες κυρίως αποχρώσεις. Εκτός από τα 100% καννάβινα θα βρείτε και ρούχα φτιαγμένα από κάνναβη σε πρόσμιξη με βαμβάκι, λινό, μαλλί ή μετάξι.
Στο «Kannabishop» μπορεί κανείς να βρει μεγάλη ποικιλία σε ρούχα (ανδρικά & γυναικεία) από... ήμερη κάνναβη.
Τα ρούχα από κάνναβη είναι υποαλλεργικά, θερμορρυθμιστικά και προστατεύουν το δέρμα από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA, και δεν είναι... απαγορευμένα.
Εκτός από τα 100% καννάβινα, όμως, υπάρχουν και ρούχα φτιαγμένα από κάνναβη σε πρόσμιξη με βαμβάκι, λινό, μαλλί ή μετάξι.
Το κατάστημα διαθέτει επίσης αξεσουάρ, καλλυντικά, τρόφιμα και χαρτικά, όλα κατασκευασμένα από σπόρους ή λάδι κάνναβης, καθώς και από εκχυλίσματα των φύλλων και των λουλουδιών του φυτού.
Εικόνα για την είσοδο της κάνναβης στην ελληνική αγορά ενδυμάτων δίνει στον «Αδέσμευτο Τύπο» η βιολόγος και ιδιοκτήτρια του κεντρικού καταστήματος, Κρίστα Παππά.
«Οταν ξεκινήσαμε εμείς το 1998 δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα. Η είσοδος των ειδών κάνναβης στην αγορά ξένισε τους καταναλωτές. Ακόμα και σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που μας κοιτούν με μισό μάτι. Όταν τους εξηγούμε όμως... ηρεμούν. Η κλασική κουβέντα που τους λέμε είναι ότι την κάνναβη την έχουν χρησιμοποιήσει δεκάδες φορές στο σπίτι τους... είτε σε υλικό για δουλειές υδραυλικής φύσης, είτε σε μορφή σπάγκου που δένουν τα δέματα».
Τα «Kannabishop» έφτασαν κάποια στιγμή στην Ελλάδα τα 17. Το πρόβλημα ξεκίνησε το 1998 από κάποιες ανώνυμες καταγγελίες «...και συνεχίστηκε από την ανεπάρκεια των ελληνικών αρχών», λέει η κ. Παππά και σπεύδει να προσθέσει ότι «έχουμε ξεπεράσει τις 90 αθωωτικές αποφάσεις για κακουργηματικές διώξεις και ούτε μια καταδικαστική! Μετά από αυτή την αντιμετώπιση όμως η αλυσίδα κατέρρευσε και έμειναν στη χώρα μόνο δύο καταστήματα με το βασικό να είναι στην Αθήνα».
Το κοινό τους είναι κυρίως μεσαίου και ανώτερου ηλικιακού, μορφωτικού και οικονομικού επιπέδου. Το 90% αυτών είναι συνειδητοί βιοκαταναλωτές. Γιατί τα τελευταία χρόνια υπάρχει αύξηση της προσφοράς και από άλλες εταιρείες.
Όσον αφορά τις τιμές... «Οι καταναλωτές που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν να διαθέσουν χρήματα για ρούχα, εκτιμούν ότι τα ρούχα μας είναι ακριβά αλλά αναγνωρίζουν την ποιότητά τους. Ενα μακριμάνικο γυναικείο T- shirt από κάνναβη κοστίζει 35 ευρώ. Το καλοκαίρι στα κοντομάνικα από βιολογικό βαμβάκι η τιμή ξεκινάει από 19 ευρώ. Υπάρχουν όμως και τα ολόμαλλα πουλόβερ που αγγίζουν τα 90 ευρώ».
adesmeytos